Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Grön framgångsvåg i Europa – nationalistparti störst i Frankrike

Text

Det högsta valdeltagandet på 20 år. Stort tapp för den konservativa gruppen EPP. Medan de Gröna, liberalerna Alde och högerpopulistiska ENF rönte framgång.

Så såg det bland annat ut när EU-valet sammanställdes.

Högerpopulistiska Marine Le Pen och hennes Nationell samling blev största franska parti i EU-valet.

Högerpartigruppen EPP, där M och KD ingår, tappade stort i söndagens EU-val. Från 217 mandat till 180. Trots det förblir dem den största partigruppen.

Annons

– För EPP är det inte en känsla av seger, för vi går tillbaka. Men vi är glada över att vi är den största gruppen, säger den blivande kommissionsordföranden Manfred Weber till TT.

Annons

De socialdemokratiska S&D är fortsatt näst störst men minskar också markant från 187 till 146. Därmed förlorar de båda största partigrupperna majoritet och kan behöva ses sig om efter nya koalitioner.

De Gröna gick framåt och ökade från 52 till 69 mandat. Störst framgång fick dem i Tyskland, Nederländerna och Irland. Liberalerna Alde gjorde också ett bra val och ökade till 109 mandat från tidigare 68.

Vidare ökade även de högerpopulistiska ENF och EU-skeptikerna EFDD med 21 respektive 13 mandat. De konservativa ECR, där SD ingår, minskade dock med 16 mandat. De högerpopulistiska Marine Le Pen i Frankrike och Lega i Italien blev båda de största partierna i respektive land.

I Sverige blev Socialdemokraterna största parti i EU-valet med drygt 24 procent av rösterna. Näst störst blev Moderaterna med 15 och SD med omkring 14.

Statsminister Stefan Löfvens Socialdemokraterna blev största parti i Sverige i EU-valet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan