Eleverna på samhällsprogrammet har precis kommit tillbaka efter en studieresa till Bryssel. Där har de lärt sig mer om EU inför det kommande valet till Europaparlamentet. "Det här kommer finnas kvar länge i minnet", säger eleven Donat Agushi.

Amer Asic och Donat Agushi har bott i en varsin resväska under några dagar. "Det har varit jättelärorikt och inspirerande", säger Donat Agushi.

Eleverna åkte buss ner till Bryssel. Här samlades de för en gruppbild precis efter att de kommit hem till Vetlanda igen.
Annons
Annons
Donat Agushi och Amer Asic står med varsin resväska utanför skolan efter att bussen släppt av dem. Resan har varit intensiv, men rolig, berättar de. Med sig har de ny kunskap och många minnen efter att ha spenderat all tid tillsammans i klasserna.
— Vi har lärt känna varandra bättre och förstärkt banden, säger Donat Agushi.
Kunskap på djupet
I Bryssel fick de besöka EU-parlamentet, lära sig hur arbetet förlöper och hur man arbetar med frågor på olika nivåer. Eleverna träffade även den svenska EU-parlamentarikern Jytte Guteland som berättade om unionen och svarade på frågor.
Under en dag besökte de även en skola i Aalst för att ta del av skolsystemet.
— De har fått kunskapen på djupet i stället för att bara läsa om det, det stimulerar deras eget arbete inför det kommande EU-valet, säger Eva-Karin Svahn, språklärare som är knuten till samhällsprogrammet.
Eleverna kommer att vara EU-ambassadörer och arbeta för ett större valdeltagande, både i skolvalet och i det verkliga valet i maj. Ett syfte med resan var just att fördjupa kunskaperna.
"Jätteinspirerande"
— Det var jätteinspirerande och annorlunda när man träffade personer i verkligheten jämfört med att bara läsa på papper, berättar Donat Agushi.
Amer Asic håller med.
— Vi fick lära oss mycket nytt, säger han.
Det var Njudungsgymnasiets elever i franska i årskurs två och Samhällsprogrammet i årskurs tre som åkte på resan. Pengarna har de fått genom stiftelsen Werner von Seydlitz. Eva-Karin Svahn hoppas att detta ska bli startskottet för liknande resor framöver.
— Internationalisering är en viktig del i skolan, vi vill jobba för en skola utan gränser. Förhoppningen är att vi ska kunna göra resan varje år, säger Eva-Karin Svahn.