Hört talas om att ”kylchilla”? Om du inte har det så vore det inte så konstigt.
Det är nämligen ett av orden i Livsmedelsverkets nya ordlista som ska få oss att tänka till vad gäller att minska matsvinnet.

Livsmedelsverket vill få oss att minska matsvinnet och med hjälp av nya ord så ska vi tänka till lite extra. OBS! Bilden är en genrebild.
Att ”kylchilla” innebär att man sänker temperaturen och sedan chillar – maten håller ju längre då. Det är nyhetsbyrån TT som rapporterar om Livsmedelsverket som har skapat en ny ordlista med förhoppningen om att minska matsvinnet i Sverige där de nya orden ska få oss att tänka till.
Annons
Annons
”Bäst-före-snooza” är ett annat ord som betyder att man tittar, luktar och smakar innan man slänger maten.
Karin Fritz är projektledare för Livsmedelsverkets arbete för minskat matsvinn och hon menar att det är ganska enkla råd i ny kostym.
– Med glimten i ögat hoppas vi att det här ska bidra till att fler börjar prata om vad man själv kan göra för att minska sitt matsvinn, säger hon i ett pressmeddelande skriver TT.