Annons

Annons

Annons

Nya siffror visar: Svenskarna äter mindre kött än tidigare

Västvärlden behöver konsumera mindre kött för att utsläppen av växthusgaser ska minska.

För första gången på tio år visar nu nya siffror från Jordbruksverket att svenskarnas köttkonsumtion har minskat.

Under 2018 åt den genomsnittliga svensken 83,5 kg kött totalt, vilket är 2,2 kg mindre än året innan.

Åsa Lannhardt, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, säger till SVT Nyheter att hon tror att utvecklingen kommer fortsätta i den riktningen.

Annons

Annons

– I bland kan man se att saker som sjukdomar och finanskriser påverkat köttkonsumtionen på kort sikt. Men nu är det är flera trender som sammanfaller som gör att den antagligen kommer att fortsätta minska, fortsätter Lannhardt.

Nya trender

En trend skulle kunna vara kravet på mer hållbar och närproducerad mat, då siffror från Jordbruksverket visar att konsumtionen av svenskt kött ökade under 2018, medan konsumtionen av importerat kött minskar.

Trots att konsumtionen sjunker, rapporterar Jordbruksverket att svenskarnas köttkonsumtion ligger över EU-genomsnittet. Svenskarna förbrukade cirka 15 kg mer kött än den genomsnittlige EU-konsumenten.

En annan trend som kan spela in är det ökade intresset för djuretik. Konsumenter i dag värderar djuretik i betydligt högre grad än förut. Fler konsumenter känner till att svenskt kött har en mängd mervärden både etiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv, rapporterar Jordbruksverket.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan