Annons

Annons

Annons

Hörle/Rusken

Torra fjolårsgräset höjer risken för brand

Nu är gräset torrt och risken för gräsbränder stor. Därför är försiktighet vid användning av eld just nu extra viktig, uppger SMHI.

Tiden för trädgårdspyssel har börjat, men det gäller att vara försiktig om man ska elda upp löven som krattas upp. ( Bilden är en genrebild)

Under tisdagsmorgonen gick SMHI ut med risk för gräsbränder i de östra delarna av Jönköpings län. SMHI går dock inte ut med några rekommendationer eller förbud för tillfället, men säger att försiktighet vid användning av eld är viktigt.

Annons

Annons

Risken gäller östra delarna av Jönköpings län och stor delar av södra Sverige. Om brandrisken stannar kvar veckan ut går inte att svara på för tillfället. Luftfuktigheten är den främsta parametern SMHI mäter just nu för eventuell brandrisk och det mäts flera gånger per dag. Det är eftermiddagens mätning som ger svar om brandrisken även kommer fortlöpa under morgondagen.

Anledningen till att det bara är de östra delarna av Jönköpings län som har en utfärdad risk för brand är den mer västlig komponent på vinden som torkar ut de östra delarna av länet snabbare.

Redan förra veckan satte SMHI ut en brandrisk på grund av torkan vi har nu under den tidiga våren.

Linnéa Bergling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan