Annons

Annons

Annons

Allt om Smålands litteraturfestival

Besöksrekord på Smålands litteraturfestival

Text

Läsglädje, kreativa samtal, föreläsningar och panelsamtal. Lördagens litteraturfestival i Jönköping hade ett fullspäckat program och flera inbjudna författare var på plats.

— Många hittar varann och får nya idéer på vad man kan göra, det är en mötesplats som känns viktig, säger Rebecca Lidén, festivalkoordinator.

Sara Karlsson och Ludvig Wennerberg har köpt en bok om enhörningar. "Det är jättekul att det händer lite i stan", säger Sara Karlsson.

Birgitta Ljungberg får en bok signerad av författaren Pija Lindenbaum. "Den är till mitt barnbarn", berättar hon.

Pooneh Rohi tog emot Smålits migrantpris under invigningen.

Det var trångt bland utställarna när Smålit öppnade på lördagen.

Annons

Annons

Lena Uddemar och Christina Davidsson var på jakt efter intressanta böcker. Under dagen passade de på att titta på dansuppvisningen och besöka seminarier.

Dansaren Annsi Simar Liljeqvist, skådespelaren Martin Ahlberg och sångerskan och kompositören Nina Åkerblom Nielsen följde årstiderna i föreställningen "Seasons of Serenity".

Emelie och Niklas Bekkevold besökte Smålit tillsammans med barnen Adele och Alicia.

Robert Eriksson och Christer Gallneby var två av Hall Medias fotografer som visade fotoutställningen "Livet utanför 50-skyltarna".

Mediechefer diskuterade journalistik utanför storstaden i debatten "Kampen mot de vita fläckarna".

Camilla och Alexander Leandersson köpte en signerad bok av Pija Lindenbaum. "Det är roligt att det kommer hit lite kända författare", säger Camilla Leandersson.

Lisa Bjärbo, Maria Maunsbach och Melody Farshin diskuterade hur det är att leva som ung kvinna i dag och hur det speglas i deras böcker.

Serieskaparen och illustratören Henrik Jonsson, som bland annat illustrerat Batman och Fantomen, var på plats och berättade om sitt skapande.

Annons

Carin Rickardsson, ordförande i Smålands författarsällskap, är på plats varje år för att försöka hitta nya medlemmar.

Annons

"Vi vill ha god kvalitet och en aktualitet, både när det gäller kultur och samhällsfrågor", säger Rebecca Lidén, festivalkoordinator om festivalen.

En nyhet för Smålands litteraturfestival, Smålit, var att årets migrantpris delades ut under invigningen i Jönköping. Pooneh Rohi tog emot priset på 50 000 kronor och passade på att läsa ett stycke ur sin nya novell "Kräftfångst".

Sedan var Smålit invigt och det fullspäckade programmet drog i gång.

Fler besökare än någonsin

Temat för årets festival var landsbygd. Det syntes bland annat genom mediedebatten med fokus på journalistik utanför storstäder. Hembygdsföreningar och Hall Medias fotografer hade fotoutställningar på temat och flera seminarier behandlade ämnet.

Rebecca Lidén, festivalkoordinator, berättar att Smålit har vuxit för varje år och under lördagen kom det över 4 000 besökare.

— Det kändes att det var fler besökare än någonsin. Det var konstant fullt överallt, säger hon.

Inbäddat innehåll

Unga kvinnor i litteraturen

På eftermiddagen diskuterade författarna Melody Farshin, Maria Maunsbach och Lisa Bjärbo hur det är att leva som ung kvinna i dag och hur det speglas i deras böcker.

Annons

I Melody Farshins bok jämför sig huvudpersonen med sin tvillingbror Ali.

— Hennes frihet är mer begränsad än hans, det förväntas något annat av en kvinna. Jag och mina vänner har paketerats till att bli de perfekta flickorna, säger hon.

Hon berättar att hon vill hålla sig till hur verkligheten ser ut i sina böcker. De andra håller med.

Annons

Lisa Bjärbos romanfigur brottas med känslan av att inte passa in.

— Hon är en blyg person som inte passar in i normen att vara utåtriktad och göra sin röst hörd. Du förväntas ta plats som kvinna i dag, säger Lisa Bjärbo.

Inbäddat innehåll

Signerade böcker

Flera författare var på plats under dagen för att signera böcker och prata med besökarna.

Birgitta Ljungberg passade på att köpa ett signerat exemplar av boken "Doris drar" av författaren Pija Lindenbaum.

— Den är till mitt barnbarn. Vi har läst de andra böckerna om Gittan, de är roliga, säger Birgitta Ljungberg.

På kvällen var det författarscen på Spira. Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund samtalade med författarna Ann Cleeves, Jonas Hassen Khemiri, Björn Larsson och Sara Stridsberg.

Smålands litteraturfestival flyttar mellan olika städer under fyra dagar och arrangerades även i Värnamo, Nässjö och Tranås.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan