Annons

Annons

Annons

Längdåkning

De satsar på ny skidtävling i Landsbro

Text

På onsdag kväll går startskottet för den nya tävlingen Landsbro ski marathon.

— Vi hoppas det blir en riktig folkfest och att folk ska ha roligt och trevligt i spåret, säger Johan Cederholm, styrelseledamot Landsbro IF skidor.

Johan Cederholm hoppas på drygt hundra åkare till loppet som ska köras på onsdag kväll.

På onsdag klockan 18.30 går startskottet för Landsbro ski marathon.

Annons

Annons

Johan Cederholm går bredvid skidspåret i snöfallet och visar start och mål på den 4 mil långa banan i Landsbro. Åkarna kommer att köra sju varv på 5,75 kilometer per varv.

— Det är publikvänligt och man ser åkarna flera gånger, säger han samtidigt som han visar runt i snön.

Tradition och intresse i bygden

Fram till 1994 arrangerades Njudungsloppet i trakten. Med sina fem mil var det Smålands längsta lopp och gick mellan Stockaryd och Vetlanda, via Landsbro. Sedan dess har det inte funnits något långlopp i bygden.

Nu tänker Landsbro IF skidklubb ändra på det och starta upp en ny tradition.

— Vi har fått frågan varför inte vi har ett långlopp och vi arrangerar ju en Vasaloppsresa varje år, så det finns tradition och intresse i bygden, säger Johan Cederholm.

Kvällstid

På onsdag klockan 18.30 går startskottet på den nya tävlingen Landsbro ski marathon. Att det blev kvällstid var för att det var svårt att hitta lediga datum på helgerna i god tid före Vasaloppet.

Tanken är att loppet ska fortsätta köras vid ungefär samma tidpunkt varje år. Men i framtiden vill man lägga det på en helg så att fler ska ha möjlighet att vara med.

— Vi vill göra ett jättebra arrangemang nu och försöka få till en helg senare år, säger Johan Cederholm.

Hoppas på tradition

Just nu är omkring 70 personer anmälda till tävlingen på onsdag, men Johan Cederholm hoppas på att det kommer efteranmälningar och att siffran kommer att landa på en bit över 100 åkare.

Annons

— Vi är i en uppstartsfas nu, men vi hoppas att det här ska bli en fin tradition, säger han.

Landsbro ski marathon är seedningsgrundande för Vasaloppet. Det innebär att man kan påverka sin startposition i Vasaloppet utifrån sitt resultat i Landsbro.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan