Annons

Annons

Annons

Rörvik/Stockaryd

Renhållningstaxan återremitterades

Det blir ingen höjning av renhållningstaxan i Sävsjö. Åtminstone inte just nu. Ärendet återremitterades efter att fyra av de sex partierna i kommunfullmäktige velat ha mer information.

Kommunfullmäktige var på måndagen i Vrigstad värdshus. Kvällens viktigaste fråga var renhållningstaxan som till slut återremitterades.

Kommunfullmäktige tog inget beslut kring renhållningstaxan under måndagens sammanträde. Man gjorde en så kallad minoritetsåterremiss där fler än en tredjedel men färre än hälften av ledamoten ansåg att man inte kunde ta ett beslut i frågan.

Moderaterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade för att ärendet skulle återremitteras. De sammanlagt 18 ledamöterna i partierna räckte dock inte för att det skulle bli en majoritet mot Socialdemokraterna och Kristdemokraternas 21 representanter.

Annons

– Det är lite viktigt att det blev just ett minoritetsbeslut. Hade det varit en majoritet hade det kunnat bli en minoritetsåterremiss nästa gång det tas upp men om alla ledamöter tycker likadant vid nästa omröstning så blir det ett majoritetsbeslut som då blir gällande. Minoritetsåterremissen kan bara tas om en gång, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD).

Annons

Kommunfullmäktige började med att Njudung energis renhållningschef, Carl Odelberg, presenterade skälet till varför Njudung energi vill höja taxan och lite mer detaljer kring den planerade återvinningscentralen i Vrigstad. Efteråt passade vissa politiker på att ställa några frågor som man hade funderingar kring.

Carl Odelberg, renhållningschef på Njudung energi presenterade förslaget med en återvinningscentral i Vrigstad och varför man vill höja renhållningstaxan i Sävsjö kommun.

Mats Hermansson (M), Christer Sandström (C), Sten-Åke Claesson (C) och Arne Petersson (M) tog alla tillfället i akt och när det var dags att rösta kring förslaget var det Mats Hermansson som yrkade på en återremiss.

– Jag tror att det finns möjlighet att effektivisera verksamheten. Dessutom finns det inget färdigt förslag på hur taxorna kommer att bli, sade han från talarpodiet.

Mats Hermansson hade passat på att fråga om den föreslagna höjningen på åtta procent skulle gälla för Njudung energis samtliga renhållningstaxor, något som Njudung ännu inte har beslutat kring.

– Vi har bett om att få detaljplanera i renhållningstaxan. Det innebär att vissa får en högre höjning än andra. I genomsnitt är det ungefär tio kronor i månaden, var Carl Odelbergs svar.

Annons

Under presentationen hade han varit tydlig med att det är en självkostnadstaxa. Det innebär troligtvis alltså att man inte höjer exempelvis slamtömningsavgifter och andra delar där kostnaderna inte har ökat.

Annons

Även flera representanter ur Centerpartiet och en Sverigedemokrat ställde sig bakom Hermanssons yrkande om återremiss och i röstningen valde alltså samtliga ur Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet att rösta för detta.

Christer Sandström (C) var en av de som passade på att ställa frågor till Carl Odelberg.

– Vi har fått klara besked från våra medlemmar att man vill ha kvar ristipparna och ha ett avtal med Växjö kommun där boende i Rörvik kan använda återvinningscentralen i Lammhult, förklarade Christer Sandström.

Han menade att taxehöjningen är orealistisk och att folket får betala kommunens och företagens utnyttjande av ristipparna. Detta håller dock inte Stefan Gustafsson med om.

– Jag tycker att det är positivt att man tittar på det en gång till men jag tycker att förslaget som finns är det bästa. Det blir bättre för företagen som kan åka till återvinningscentralen. I dag finns inte den möjligheten och jag tror att en del av nedskräpningen på återvinningsstationer och ristipparna beror på detta.

Centerpartiet och Moderaterna tror ju på effektiviseringar istället för taxehöjningar, vad tror du om det?

– Jag är alltid öppen för rationaliseringar och att göra saker smartare och bättre. Men än så länge är de förslag som jag har hört snarare fördyrande. Jag hoppas att det förslag som beslutas, vilket det än blir, är kostnadseffektivare. Jag har hört många som är både positiva och negativa till detta, säger Stefan Gustafsson.

Utan ett beslut kring renhållningstaxan kan inte Njudung öppna en planerad återvinningscentral i Vrigstad. Man har dock aviserat att som det ser ut nu måste ristipparna stängas hursomhelst.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan