Annons

Annons

Annons

Herräng

Stefan Löfven röstades ner som statsminister

Text

Stefan Löfven blev nerröstad som statsminister på fredagen. S-ledaren förlorade med 116 ja mot 200 nej. 28 avstod från omröstningen.

Stefan Löfven (S) röstades ner som statsminister under fredagen.

Det var med små chanser till seger som Stefan Löfven prövades som statsminister under fredagen.

Som väntat blev det förlust för Löfven i omröstningen. 116 röstade ja och 200 röstade nej. 28 stycken, avstod från röstningen.

Annons

Annons

Stefan Löfvens förhoppning hade varit att skapa en regering som tolereras av Centerpartiet och Liberalerna, men i måndags klargjorde Centerpartiets ledare Annie Lööf att de inte hade kunnat komma överens i regeringsförhandlingarna med Socialdemokraterna. Även Liberalerna lämnade samma besked.

– Nu måste också andra partier ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering, sa Annie Lööf strax innan fredagens omröstning.

I november röstade riksdagen nej till att låta Moderaternas partiledare Ulf Kristersson bilda regering. Nu har alltså Stefan Löfven fått samma besked.

204 röstade mot och 142 för Stefan Löfven då han röstades bort som statsminister den 25 september.

Två statsministeromröstningar återstår nu. Om båda misslyckas blir det ett extra val, men det finns möjlighet att extra val utlyses innan dess. Talmannen Andreas Norlén säger att han nu tänker börja förbereda för ett eventuellt extra val.

– Jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte, säger talmannen Andreas Norlén.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan