Annons

Annons

Annons

Herräng

Köttkonsumtionen bland svenskar fortsätter minska

Text

Förra året skedde den största årliga minskningen av köttkonsumtion på 27 år. Nu fortsätter köttätandet att minska, visar en rapport från Jordbruksverket.

Förra året skedde den största årliga minskningen av köttkonsumtion på 27 år. Nu fortsätter köttätandet att minska.

Under 2017 minskade köttätandet i Sverige med 2,6 procent, vilket var den största minskningen sedan 1990.

Annons

Annons

Nu visar en rapport från Jordbruksverket att trenden håller i sig. Under 2018 har utvecklingen fortsatt i samma takt. Minskningen årets första nio månader är 2,8 procent, vilket motsvarar 1,8 kilo mindre per person och år.

Samtidigt som minskningen håller i sig väljer vi även att i allt större utsträckning äta närproducerat kött. Under första halvåret 2018 minskade importen av nöt, gris och matfågel medan exporten ökade. Exporten är liten i jämförelse med importen.

– Trender, klimathänsyn, hälsofokus och djuretik är faktorer som brukar lyftas fram i analyser av konsumtionsutvecklingen idag. En ökad andel vegetarisk mat hos vissa konsumentgrupper får fortsatt genomslag på köttkonsumtionen. Allt fler konsumenter kopplar också ihop svenska mervärden med olika hållbarhetsaspekter vilket ger en ökad andel svenskt kött och matfågel på tallriken, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare.

En anledning till att köttätandet fortsatte att minska även år 2018 kan förklaras med sommarens torka. Under stora delar av sommaren tvingades de allra flesta låta grillen vara då eldningsförbudet rådde. Många butiker rapporterade då att försäljningen av kött minskade under förbudet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan