Svenska underleverantörer varav en stor del samlas på Elmia Subcontractor den här veckan förbereder sig för en konjunkturnedgång. På ett år har antalet företag som vill anställa fler minskat med hälften. Det visar den senaste underleverantörsbarometern från Svensk industriförening, Sinf.

En stor del av landets underleverantörer som den här veckan samlas på Elmia spår nu en konjunkturnedgång.
— Jag tror inte att vi kan bortse från det faktum att det råder en viss skepsis inför framtiden. Tron att det skulle gå lika bra 2019 som föregående år är inte stor, säger Joakim Norlén, vd för Sinf.
För ett år sedan löd rubriken till samma undersökning ”Rekordår för svenska underleverantörer” , vilken byggde på att antalet företag som hade ökat sin omsättning låg på över 60 procent. Det var fjärde kvartalet i följd där man låg över 60 procent i ökning. Dessutom visade barometern positiva omsättningsförändringar för fjärde kvartalet i rad
Annons
Tonläget förändras
Nu, ett år senare, är tonläget ett annat enligt barometern.
Annons
30 procent av företagen anser att vi är mitt inne i en högkonjunktur. Detta att jämföras med 48 procent förra kvartalet och 60 procent motsvarande kvartal 2017.
17 procent av företagen tror att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Detta att jämföras med 7 procent förra kvartalet och 5 procent motsvarande kvartal 2017.
– Just nu förbereder sig företagen för en eventuell konjunkturnedgång och de har redan vidtagit flera åtgärder. Bland annat ser vi att man prioriterar nya kunder, nya branscher och ökad marknadsföring. Enligt mitt sätt att se det så finns det alltså en god kunskap om hur man tacklar dessa situationer, säger Joakim Norlén.
Sinfs Underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer. Barometern för det tredje kvartalet 2018 med prognoser om det fjärde kvartalet 2018 visar också följande och siffrorna ligger ungefär i samma nivå för leverantörerna i Jönköpings län.
48 procent av underleverantörerna i undersökningen anger att de förväntar en ökad orderingång i tredje kvartalet. Det är sex procentenheter lägre än föregående kvartal och andelen som förväntar en minskning har ökat från 18 till 19 procent. I barometern för motsvarande kvartal 2017 såg det annorlunda ut, då förväntade sig 61 procent en ökad orderingång och tio procent en minskning.
Annons
Kompetensproblemen ökar
65 procent av företagen ser tillgången på utbildad arbetskraft som ett problem. Detta att jämföra med 66 procent i förra Underleverantörsbarometern, men vi behöver bara gå tillbaka till andra kvartalet 2016 då noteringen var 42 procent. I Jönköpings län brukar kompetensförsörjningen varit ett större problem än riket i övrigt.
Andelen underleverantörer som planerar att öka sin personalstyrka under innevarande kvartal minskar drastiskt, från 31 procent förra kvartalet till 19 procent. Andelen som planerar att minska personalstyrkan under innevarande kvartal är 12 procent jämfört med sex procent föregående kvartal. För ett år sedan var siffran 1 procent.