Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Moderaterna: ”Vi vill fatta beslut om skattesats och budget vid samma tillfälle”

Inför nästa veckas regionfullmäktige är de stora frågorna budgeten och den eventuella skattehöjningen. Oppositionen vill dela på frågan och ta ett beslut på skatthöjningen för att senare ta beslut om budgeten. Något som Moderaterna inte är beredda att göra.

– Vi vill fatta beslut om skattesats och budget vid samma tillfälle, för de hör ihop, säger Malin Wengholm (M).

Malin Wengholm (M).

Det finns en enighet bland partierna i regionen, exklusive Sverigedemokraterna att höja skatten med 50 öre. Oppositionen i form av Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill därför återremittera budgeten till december och bara ta beslut om skattehöjningen på tisdagens och onsdagens regionfullmäktige. Det förslaget förkastar dock Moderaterna. Partiet menar att de inte kan säga ja till en skattehöjning utan att veta vilken budget som ska gälla. Moderaterna kan bara ställa sig bakom en höjning om det är Alliansens budget som går igenom.

Annons

– Vi är inte beredda att göra det. Vi vill fatta beslut om skattesats och budget vid samma tillfälle, för de hör ihop. Vi är inte beredda att höja skatten om det inte är kopplat till att möta investeringsutmaningarna, säger Malin Wengholm (M) som är regionstyrelsens ordförande och fortsätter:

Annons

– Det är inget självändamål i sig att höja skatten utan vi gör det gör att lösa de enorma investeringskraven som vi har framför oss. S och MP har i sin budget använt höjningen till ökad konsumtion utan att lösa investeringsutmaningarna och det är något som vi moderater inte kan ställa oss bakom.

Marcus Eskdahl (S)

Regionrådet Marcus Eskdahl (S) menar att det här utspelet är ett sätt att försöka rädda ansiktet. Han påpekar att Malin Wengholm redan 2017 förlorade en sådan här budgetomröstning och menar att hon är på väg att göra om samma misstag.

– I det läge som nu är så vet Moderaterna att de inte kommer att få igenom sin budget i regionfullmäktige, det är därför som de agerar på det nervösa sätt som de nu gör. Moderaternas enda sätt att få igenom sin budget är att ta aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Vi Socialdemokrater vill se ett majoritetsstyre som kan garantera att en budget går igenom därför vill vi vänta med att ta beslut, säger Marcus Eskdahl.

Tidigare har en omröstning i frågan om återremiss av budget gjorts i regionstyrelsen, en omröstning som slutade sju-sju efter att SD hade lagt ner sina röster. Där fick Malin Wengholm som ordförande lägga sin utslagsröst så att förslaget röstades ner. Därmed så är det Alliansens budgetförslag som läggs i regionfullmäktige i veckan.

Annons

Annons

– Den budget som alliansen har lagt fram kommer man inte att få igenom i fullmäktige. Det framförde vi på regionstyrelsens möte och vi sa att det var bättre att återremittera men Malin Wengholm stod på sig och ville föra fram sin budget, säger Marcus Eskdahl.

Eventuell skattehöjning måste fastställas innan den siste november enligt kommunlagen. Själva budgeten måste vara fastställd innan december månads utgång. Då får regionfullmäktige möjlighet att fastställa eventuell ny skatt än den som bestämts i november.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan