Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Ledare: Populistiskt förslag att lägga ned Smot

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Lägg ned kulturen, satsa på vården! Det låter säkert logiskt och rimligt i ett eller annat öra. Det är bara att beklaga att region Jönköpings län krattat manegen för populism av det här slaget genom att sköta Smålands Musik och Teater dåligt.

Skådespelaren Jesper Arin i föreställningen "I Bauerskogen" – ett samarbete mellan Jönköpings läns museum och Smålands Musik och Teater.

Opinionsvinden för Sverigedemokraternas förslag att lägga ned Smot och sälja Spira har förmodligen aldrig varit så gynnsam som nu.

Tyvärr har ju väldigt lite av samtalet kring Smot de senaste åren handlat om att skapa spännande och utmanande kulturupplevelser. Det har i stället handlat om miljonrullningen i samband med fiaskoföreställningen Les Miserables förra året och de eskalerande arbetsmiljöproblemen i kulturhuset Spira, som kulminerat med att en anställd varslats om avsked efter en konflikt med verksamhetschefen.

Annons

Ledarsidan har tidigare argumenterat för att Spiras ekonomi måste hållas under mycket noggrann uppsikt och att regionen måste ta tag i de arbetsmiljöproblem som uppenbart finns i kulturhuset. Det är fortsatt viktiga mål, men populism är inte svaret på utmaningarnas frågor.

Annons

Sverigedemokraternas gruppledare Samuel Godrén kommenterade förslaget så här för tidningen:

"Vi tänker oss att öka stödet till kommunerna så kan det bli ett samarbete med lokala musikskolor, teatrar och hembygdsföreningar och lokala artister lyfter fram vår kulturhistoria".

Det finns främst två saker att säga om gruppledarens uttalande. Han bortser från den symbios som en professionell kulturinstitution och de aktörer som SD vill satsa på lever i. Om det inte fanns en länsteater och en länsmusik vore det ett tungt avbräck för lokala teaterföreningar och orkestrar som inte skulle ha någon professionell scen att samarbeta med och agera plantskola åt.

Det andra är att han snuddar vid den klassiskt Sverigedemokratiska ståndpunkten att den enda goda kulturen är den som lyfter fram det partiet ser som traditionellt svenskt. Nationellt och regionalt kulturarv är det i sig inget fel på. I länet har gjorts ett stort och imponerande arbete med att uppmärksamma att det är 100 år sedan John Bauer omkom. Bland annat med barnteatern "I Bauerskogen" – i Smålans Musik och Teaters regi.

Mer svenskt eller Jönköpingskt kan knappast ens SD få det – men kultur i stort ska utmana, överraska och ge perspektiv och då kan den inte verka under politiska pekpinnar om vad som är önskvärd kultur och inte.

Annons

Förslaget är kanske inte helt oväntad SD-politik. SD i region Västernorrland har ett liknande förslag – att lägga ned Scenkonst Västernorrland. Partikollegorna i Norrland hade dock den goda smaken att tydligt gå fram med sin avsikt före valet.

Annons

Enligt SD:s egna beräkningar skulle nedläggningen av Smot och försäljning av Spira spara 90 miljoner kronor per år. Då ska man påminna om att det är mindre än 1 procent av regionens budget. Det är knappt en fjärdedel av värdet av den skatteökning som både alliansen och S+MP har i sina budgetförslag. Det är knappt hälften av den totala kostnaden för enbart hyrpersonal inom vården under 2017, som ser ut att bli ännu högre 2018.

Räden mot kulturen räcker alltså inte på långa vägar för att kompensera för utebliven skattehöjning. Partiet vill också minska kostnaderna för vård av asylsökande och tolkanvändning, samt minska ännu ej beslutade investeringar. SD lyckas alltså profilera sig som partiet som inte höjer skatten, men kanske inte som det som satsar mest på välfärden.

Sverigedemokraternas budgetförslag borde om inte annat en gång för alla visa att partiet inte är något att tänka på som samarbetspartner för alliansen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan