Annons

Annons

Annons

Jönköping

SD:s förslag: Sälj Spira

Text

För att spara pengar vill Sverigedemokraterna i region Jönköpings län att Spira ska säljas och att Smålands musik och teater ska läggas ner. Det är en trevlig verksamhet, men till alltför hög kostnad, anser SD:s gruppledare i Region Jönköpings län.

För att spara pengar vill Sverigedemokraterna i region Jönköpings län att Spira ska säljas och att Smålands musik och teater ska läggas ner.

Sverigedemokraterna i Region Jönköpings län vill att Spira ska säljas och att Smålands musik och teater, Smot, ska läggas ner. P4 Jönköping var först om att rapportera om det.

Annons

Annons

I partiets förlag till budget framgår det att de inte vill höja skatten och inte heller höja avgiften för akutsjukvård. I stället vill Sverigedemokraterna att man ska spara in på vård av asylsökande, tolkförmåner och kulturen.

– Vi tänker oss att öka stödet till kommunerna så kan det bli ett samarbete med lokala musikskolor, teatrar och hembygdsföreningar och lokala artikster lyfter fram vår kulturhistoria, säger Samuel Godrén, som är gruppledare för SD i Region Jönköpings län.

Partiet tror att det går att spara 90 miljoner kronor per år genom att sälja Spira och lägga ner Smot. Det är dyrt att avlöna personal och en ny ägare skulle kunna bedriva konferens- och eventverksamhet i lokalerna.

– Det är ju så att om man själv är med i en lokal grupp och sjunger eller spelar teater så utvcklas man. Att titta på det på Spira är ju mer kulturkonsumtion. Och det finns ju andra lokaler också i Jönköping, som Konserthuset och Jönköpings Teater, så det finns ett utbud kvar.

Men en försäljning av Spira räcker inte för kompensera för utebliven skattehöjning och SD kan tänka sig att minska på ej beslutade investeringar med 20 procent. Även studieförbund kan få sina anslag minskade med flera miljoner. Och om inte partiets sparförslag ändå inte skulle räcka så kan SD tänka sig att låna pengar.

– Vi kan tänka oss det för att finansiera vissa investeringar efter 2021, beroende på hur utfallet med vård budget blir om vi får bestämma, säger Samuel Godrén.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan