Annons

Annons

Annons

Jönköping

S och MP vill också höja skatten

Text

S och MP föreslår nu, precis som Alliansen, att landstingsskatten höjs med 50 öre. Oppositionen ser behovet av att öka intäkterna för att klara investeringar och satsa mer på personalen. Men de vill inte dubblera avgiften till akutmottagningen.

Rachel De Basso (S).

Alliansens fyra partier lade i förra veckan fram sitt budgetförslag där de vill höja med 50 öre, något som upprört flera moderata kommunalråd.

När S och MP presenterades sitt gemensamma budgetförslag på måndagen talade de också om behovet av att öka intäkterna för att säkra framtidens vård och regionens utmaningar. och för att klara alla investeringar som redan är beslutade.

– Vi behöver finansiera alla investeringar som redan är beslutade men det är också hög tid att investera i personalen, efter alla satsningar på byggnader, sa regionråd Marcus Eskdahl (S).

Annons

Rachel De Basso (S) sa också att S aldrig har varit främmande för att höja skatten för att säkra välfärden.

Annons

– Det har vi också sagt under valrörelsen. Men det man kan ifrågasätta utifrån Moderaternas agerande är att de i valrörelsen anklagade oss för att vara ett skattehöjarparti. Nu har de själva föreslagit det, konstaterar hon.

LÄS MER: Nilsson: Skickligare taktikspel av alliansen i regionen

LÄS MER: Malin Wengholm (M) lovade att inte höja skatten en månad innan valet

S och MP talar om en jämlik och tillgänglig vård för medborgarna och vill hålla nere patientavgifter. De ställer sig inte bakom Alliansens aviserade höjning av akutavgiften och för ambulanssjukvård från 250 till 500 kronor.

– Vi vill inte skrämma bort folk som behöver vård och straffa dem med dubblerad avgift. I stället vill vi ge 1177 i uppdrag att pedagogiskt informera och hjälpa patienter att söka vård på rätt instans, säger Rachel De Basso.

De vill inte heller att avgiften för undersökning hos tandläkare och tandhygienist höjs och de vill ha en något lägre höjning av kollektivtrafikens priser än vad Alliansen föreslagit.

Även SD och V lämnar i dagarna sina budgetar till regionen och dessa ska sedan upp till diskussion i regionfullmäktige i början av november.

Annons

Annons

LÄS MER: Nu kan det bli dyrare att gå till tandläkaren

LÄS MER: Jutterström kritisk till skattehöjningen

LÄS MER: Så påverkar höjd landstingsskatt din plånbok

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan