Annons

Annons

Annons

Orrhaga

TV: Utländska officerare provade på minröjning - Försvarsattachébesök i Eksjö

Text

Officerare från USA, Ryssland och tjugo andra länder provade under onsdagen på att röja minor i Swedecs övningshall på Ränneslätt.

Eksjöpersonal med lång erfarenhet och spetskunskaper gav under onsdagen försvarsattachéer från när och fjärran en inblick i ammunitions- och minröjning.

Michael Ginér, chef Göta ingenjörregemente, Charles E Metrolis, USA:s försvarsattaché, och Fredrik Peedu, chef Swedec, utanför Swedecs övningshall på Ränneslätt.

De utländska gästerna fick bland annat prova på manuell minröjning i övningshallen.

Intresserad utländsk gäst.

Annons

Annons

En av många engagerade attachéer får instruktioner.

Förevisning av materiel.

Kunskapsutbyte på gång.

En attaché i arbete i övningshallens grus.

De utländska gästerna deltog med engagemang i den lektion i ammunitions- och minröjning som hölls av kunnig och erfaren Eksjöpersonal.

Samtliga tog väl vara på möjligheten att bättra på sina kunskaper inom Swedecs ansvarsområden. Frågorna var många till den tillgängliga spetskompetensen på de olika stationerna i övningshallen.

I dagarna två är Eksjö garnison värd för ett besök av försvarsattachéer från världens alla hörn.

De utländska militärerna är i Småland på initiativ av Försvarsmakten. Besöket är en del av planen för attachéers verksamhet i Sverige.

USA:s försvarsattaché Charles E Metrolis.

Annons

– Jag är mycket nöjd med besöket. Det är intressant att få en inblick i garnisonens verksamhet, säger Charles E Metrolis, USA:s försvarsattaché och ordförande i försvarsattachéföreningen.

Annons

– Här i Eksjö finns en lång militär tradition och historia, som man förvaltar väl. Gårdagens samvaro i den åldriga mässen Trianon var en upplevelse.

Charles E Metrolis har varit 1,5 år i Sverige och säger med ett stort leende att han trivdes från dag ett i vårt land.

– De här besöken utanför Stockholm hör till höjdpunkterna med tjänstgöringen. Jag har fått se väldigt mycket av Sverige, samtidigt har jag bättrat på mina kunskaper om det svenska försvaret och knutit värdefulla kontakter.

Tror på ökat utbyte

Den amerikanske försvarsattachén förklarar att en av hans viktigaste uppgifter är att medverka till att försvarssamarbetet mellan USA och Sverige stärks och utvecklas.

– Jag tror på ett ökat utbyte mellan våra länder, säger han.

– Det mest givande här i Eksjö har varit att få prata med soldater och officerare och få veta hur de ser på verksamheten.

Swedecs chef Fredrik Peedu och Göta ingenjörregementes chef Michael Ginér framhåller att de är nöjda med besöket.

Garnisonen har fått chansen att visa sin verksamhet för en del av sina samarbetspartners.

Det har också funnits tid för diskussioner, bland annat om hur det går med den nya plikten. Något som försvarsattachéerna överlag är mycket intresserade av.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan