Annons

Annons

Annons

Svårt att få kvinnor att köra buss

Text

Det är fortfarande brist på busschaufförer i länet. Keolis, som kör för Jönköpings länstrafik, försökte med tjejkvällar för att locka kvinnliga bussförare. Många kom dit, men bara två av kvinnorna har tagit plats bakom ratten. Teamledaren Lena Stern berättar varför hon älskar att köra buss.

Lena Stern älskar att köra buss, men numera gör hon det bara ibland. I stället är hon teamchef och vill gärna få fler kvinnor i sitt lag inom Keolis som kör för länstrafiken.

I våras skrev vi om Keolis efterlysning av bussförare och särskilt skulle kvinnor välkomnas, enligt områdeschefen Mats Norss. 50 nya chaufförer behövde rekryteras då och en särskild tjejkväll med öppet hus ordnades, även om män självklart var och är välkomna att söka jobben.

– Det var många som kom hit och Yrkesakademin körde igång en kurs med bara tjejer. Tyvärr är det så att många faller av på grund av språket. Det behövs goda språkkunskaper i svenska för att ta ett trafikkort eller busskort, säger Mats Norss.

Annons

Lyckas hyfsat bra

Företaget har ändå lyckats hyfsat bra med rekryteringen sedan i våras, anser han. Ett femtontal har anställts och av dem är två kvinnor. Utöver det är 20-25 på väg in och deras ansökningar håller på att gås igenom.

Annons

– Vi har ett ganska bra inflöde eftersom vi har kunnat erbjuda fasta anställningar. Men i hela länet behövs det ju fler chaufförer och när folk flyttar på sig blir det hål någon annanstans, i något annat trafikbolag, konstaterar Mats Norss.

"En härlig känsla"

Lena Stern är teamchef vid Keolis men kör bussar ibland. Hon började på företaget som bussförare och säger att hon älskar det.

– Det är en härlig känsla att köra och det ger en sån pondus när man kommer där med 20 ton bakom ratten. Särskilt som kvinna blir man också väl sedd av kunderna, de kan säga att "vad trevligt, nu blir det en lugn och trygg resa".

Hon framhåller den sociala delen med kunderna så att trots att man är ensam när man kör känns det inte så.

Jämställd lön är en självklarhet och det finns möjlighet att välja om man föredrar morgnar, dagtid eller kvällar/nätter. Men trots fördelarna som beskrivs det är bara ett 30-tal kvinnor som är förare av 340 anställda på Keolis. Sen finns det några inom tvätthall, servicehall och verkstad.

Är det stressigt att hålla tider och blir folk irriterade när det är stockningar och bussen inte kommer i tid?

– Det är ju inte vårt fel om vi måste vänta i köer, till exempel. Det kan vara bra att använda mikrofonen mycket och berätta om vad förseningar eller stopp beror på. Information brukar uppskattas.

Annons

Branschorganisationen Transportföretagen har i en enkät till landets bussföretag kartlagt behovet för några år framåt. Enkäten visar att det fram till år 2020 behövs över 150 nya bussförare i länet, åtta mekaniker och sju trafikledare. Nästan 90 personer väntas gå i pension i länet de närmaste tre åren. I hela landet behövs det över 10 000 bussförare till år 2020.

Annons

– Vi behöver helt klart rekrytera fler och hoppas på stort gensvar på jobbmässan på Elmia, säger Mats Norss.

Fem sådana här elbilar ersätter de vita småbussarna.

Han berättar också om en miljösatsning. De vita småbussarna, som chaufförerna använt för att ta sig till platser där de byter linjer eller börjar och slutar sina pass, fasas ut. Fem nya, svarta elbilar märkta med företagsloggan har köpts in istället.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan