Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Svenska bilar ska göra vägarna mindre hala

Text

Nu ska Volvo samla in halkinformation från svenska bilar till Trafikverket. Målet är att andra trafikanter ska kunna ta del av samma information i realtid och på så vis minska olycksrisken.

Nu ska alla vägtrafikanter kunna ta del av information om hala vägar från Volvobilar.

Projektet, som är ett samarbete mellan Volvo Cars och ingenjörsföretaget ÅF, innebär att Volvobilar som körs i Sverige kommer att leverera data till Trafikverket om hur hala landets vintervägar är. Syftet är att ge myndigheten möjlighet att agera snabbt och strategiskt för att minimera tiden som vägbanan är hal vid kall väderlek, skriver bilföretaget i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

– Volvo Cars jobbar ständigt med att öka säkerheten för alla trafikanter, inte bara de som kör en Volvo, säger Eva Lahti, Director Driver Assistance, i pressmeddelandet.

En Volvo som känner av en hal vägbana skickar automatisk informationen vidare till alla andra Volvobilar som befinner sig i området. Genom samarbetet med ÅF och Trafikverket kan nu alla vägtrafikanter ta del av den tillgängliga informationen.

Den nya satsningen omfattar alla Volvobilar i Sverige som har halkvarningstekniken Slippery Road Alert. All data om vägens friktion som delas med Trafikverket är anonymiserad.

Projektet startar senare i år och pågår under en tvåårsperiod. Resultatet kommer sedan att utvärderas.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan