Annons

Annons

Annons

Gnosjö

De vill göra alfabetet mer jämställt

Text

Nu kan Adam, Bertil och Cesar istället bli Adam, Berit och Cesar. Bokstaveringsalfabetet är ojämställt och bör bytas ut, menar Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Bertil kan bli Berit i ett nytt bokstaveringsalfabet, om Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen får sin vilja igenom.

Bokstaveringsalfabetet används av svenska myndigheter, exempelvis Försvarsmakten och Polisen, och innehåller bara traditionellt svenska mansnamn som Adam, Gustav och Martin. Så har det varit sedan bokstaveringsalfabetet infördes 1891, men nu är det dags att ändra på det, menar organisationerna.

Annons

Annons

"Att inkludera fler än bara män med traditionellt svenska namn är viktigt för att synliggöra den bredd av människor som finns i samhället. Vi behöver kunna tala med ett språk som är allas(...)Dagens alfabet är ett hinder eftersom det bokstavligen skickar fel signaler till medarbetarna och till Sveriges alla invånare", skriver Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Det nya bokstaveringsalfabetet som organisationerna nu föreslår innehåller namn som Doris, Khaled, Pippi och Zelda.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan