Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Personkryssen räknade i Sävsjö

När personrösterna har räknats står det klart att kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD) har fått flest röster i Sävsjö.

– Jag blir inspirerad och engagerad att göra allt som jag kan, säger han.

Stefan Gustafsson (KD) har inte drivit någon personvalskampanj, men fick flest kryss av alla i Sävsjö.

Kristdemokraterna gjorde ett rekordval i Sävsjö. Dessutom fick partiets förstanamn, kommunalrådet Stefan Gustafsson, flest personröster av alla.

– Det är väldigt roligt. Det är ett stort förtroende och jag känner mig hedrad att så många ville sätta kryss för mitt namn, säger han.

Annons

Annons

Stefan Gustafsson fick 434 personkryss, nästan hundra röster fler än han fick för fyra år sedan. Det innebär att drygt 20 procent av partiets väljare kryssade för Stefan Gustafsson.

Detta trots att han aldrig har bedrivit något personvalskampanj.

– Jag har alltid jobbat för laget, det är helheten som är viktig. Men jag har varit med väldigt länge och fått credit för det. Jag tror att det bästa sättet är att skapa ett långsiktigt förtroende, säger Stefan Gustafsson.

Poster fördelas

Personkryssen kan ge en plats i fullmäktige för kandidater längre ner på listan. Det är också en signal från väljarna som kan få betydelse när posterna i olika nämnder ska fördelas.

– Det är en fingervisning från medborgarna som vi ska ha respekt för, menar Stefan Gustafsson.

Flera andra kristdemokrater fick också många personröster. Fredrik Håkansson fick 68 och Bengt Swerlander 59. Socialdemokraternas Susanne Sjögren fick 134 personröster.

Jämna kryss

Det är annars Moderaternas väljare som personkryssar mest. Hela 45,86 procent av partiets väljare har valt att personrösta.

Flest moderata kryss fick Mats Hermansson med 194 röster, före partiets förstanamn Alexandra Wikström Kelemen som fick 125 personvalsröster.

Bland Centerpartiets väljare var personkryssen spridda på flera namn.

Hos Sverigedemokraterna i Sävsjö var personrösterna desto mer utspridda. Partiets förstanamn, Lars-Ola Helgesson, fick flest med 138 röster. Sedan följde Mikael Svensson, femte namn på listan, med 100 röster och därefter partiets sjunde namn, Bo Ek, med 77.

I Vänsterpartiet fick Kristina Jönsson 27 röster, medan förstanamnet Stefan Fürst fick 24 personkryss.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan