Annons

Annons

Annons

Succé för nya partiet i regionen – får vågmästarroll

Nya partiet Bevara akutsjukhusen fick 9,0 procent i valet till regionfullmäktige i Jönköpings län. Socialdemokraterna tappar 8,0 procentenheter och hamnar på 26,4 procent visar det preliminära valresultatet.

Bevara akutsjukhusen, det nya partiet i valet till regionfullmäktige, gjorde ett succéval.

När de 204 valdistrikten räknats i valet till regionfullmäktige visar det sig att det politiska landskapet ritats om. Det nya partiet Bevara akutsjukhusen har tagit sig in i den högsta politiska församlingen med god marginal med 9,0 procent.

Annons

Annons

Sverigedemokraterna ökar, liksom i riksdagsvalet, men i mindre omfattning. Partiet får enligt de preliminära siffrorna 13,6 procent. Det parti som tappar mest i valet till regionfullmäktige är Socialdemokraterna som får 26,4 procent.

Moderaterna förblir näst största parti, med tappar precis som i riksdagsvalet och hamnar på 15,5 procent. Centerpartiet ökar något till 9,5 procent medan Liberalerna och Vänsterpartiet i stod sett står stilla på 3,9 respektive 4,9 procent.

Även Miljöpartiet följer valvindarna på riksplanet och tappar stort. Partiet hamnar på 3,3 procent i valet till regionfullmäktige i Jönköpings län.

Alliansen som under den gångna mandatperioden styrt i minoritet i Region Jönköpings län tappar något i slagstyrka i och med Moderaternas tillbakagång.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan