Annons

Annons

Annons

Valet 2018

SD-stol i kommunfullmäktige blir tom

Text

Claes Norrby blir ensam Sverigedemokrat i kommunfullmäktige i Ydre kommun. Detta trots att partiet fick två mandat vid söndagens val.

Stolen bredvid Sverigedemokraten Claes Norrby kommer att vara tom under fullmäktiges sammanträden den kommande mandatperioden.

Sverigedemokraterna i Ydre hade bara ett namn, Claes Norrby, på sin lista till kommunfullmäktige. Men väljarna gav dem två mandat.

Den slutgiltiga rösträkningen är inte klar. Men redan nu står det klart att en av de båda stolarna kommer att vara tom när kommunfullmäktige sammanträder i Ydre kommun under kommande mandatperiod. Sverigedemokraternas lista var nämligen ”låst”.

Annons

Annons

– Det är nytt för i år med låsta listor, säger Abboud Ado, vid Valmyndighetens pressjour.

– Att Sverigedemokraternas i Ydre har valt att låsa sin lista innebär att en väljare för Sverigedemokraterna i Ydre inte kan skriva någon annans namn än på den person som redan samtyckt till att stå med på listan, tillägger han och påpekar att det därmed är utrett att den ena av Sverigedemokraternas stolar kommer att stå tom under mandatperioden 2018-2022.

Någon ersättare till Claes Norrby finns därmed inte heller, om Norrby inte kan delta på något av fullmäktigesammanträdena. Men dagen efter valet tar Ydres ende ledamot i Sverigedemokraterna det hela med ro.

– Jag tycker att det är lite illa att jag är ensam från SD. Jag borde ju ha en kollega, det borde jag ha.

Ni kommer bara att ha en röst, fast väljarna ville att ni skulle ha två, på fullmäktigesammanträdena. Vad betyder det för era väljare att en av SD:s stolar kommer att stå tom?

– Det är kanske någon omröstning som vi inte kan påverka i så fall. Men det är inte så ofta det är omröstningar i fullmäktige. De andra har ju redan bestämt hur det ska bli, säger Norrby.

Kommer du själv att gå på fullmäktigesammanträdena för att vara med och påverka?

– Ja, det har jag ju gjort förut.

”Aldrig varit någon stol tom”

Enligt den tidigare kommunchefen Pär Fransson, numera planeringssekreterare vid Ydre kommun, har fullmäktige i Ydre alltid haft tillräckligt med ledamöter efter valen.

Annons

– För Ydres del blir det av allt att döma första gången som en stol står tom under hela mandatperioden i fullmäktige, kommenterar Fransson.

– Det har aldrig varit någon stol tom direkt efter valet. Och det har alltid funnits ersättare för de partier där någon ledamot har avgått av någon anledning eller varit borta, avslutar han.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan