Annons

Annons

Annons

Möte i Stockaryd om läkarmottagning

Beskedet var klart och tydligt från distriktsläkare Peter Stålhammar: Det finns inga planer på att lägga ner eller förändra verksamheten vid Vrigstad läkarmottagning efter att doktor Torbjörn Lund Ramberg och hans fru Vibe lämnat vårdcentralen.

Distriktsläkare Peter Stålhammar berättade om situationen i läkarvården för en fullsatt IOGT-NTO-lokal i Stockaryd.

Tisdagens SPF-möte i Stockaryd var välbesökt och huvudgästen Peter Stålhammar, ordförande för Sävsjö-Vrigstad vårdcentral, började med att berätta om hur han växt upp i närheten och hur verksamheten i Sävsjö och Vrigstad ser ut i nuläget med ett antal unga och utländska läkare som börjat etablera sig på kommunens vårdinrättningar.

– Vi har kunnat anställa en del läkare som inte är färdigutbildade men som kommit en bit på sin utbildning och utländska läkare genom Medicarrera. Just nu är det en bra bemanning men det blir ändå lite pusslande under hösten då några är borta på utbildning innan det blir bättre nästa år, säger Peter Stålhammar.

Annons

Annons

Efter en kortare genomgång fick Doktor Stålhammar flera frågor från oroliga patienter vid Vrigstad läkarmottagning som undrade hur det kommer att gå för mottagningen nu när Torbjörn Lund Ramberg gått i pension. Några frågade om mottagningens öppna mottagning och svaret från Peter Stålhammar var alltså att det i nuläget inte finns några planer på att ändra något.

– Öppna mottagningar har lagts ner på många håll men i Vrigstad har det fungerat bra och både patienter och anställda vill ha kvar det. Därför finns inga planer på att ta bort det men framöver behöver vi kanske se över om det är bästa lösning.

Samma svar gav han på en fråga kring de friskvårdsaktiviteter som hålls genom mottagningen.

– Det är positivt med dessa och därför finns inga planer på att lägga ner något. Jag tror att det kan bli mer aktiviteter då vi ser att preventivt arbete blir allt viktigare men den här typen av grupper kommer och går lite så det kan variera mycket.

Peter Stålhammar fick både en applåd och blomma av SPF-föreningen.

Huruvida någonting kommer att förändras längre fram eller om sommarens stängning under semestern upprepas nästa år var däremot inget som Peter Stålhammar ville ge löften endera för eller emot. Istället klargjorde han att tillgänglighet inte nödvändigtvis är samma sak som god vård, vilket är det viktigaste för både patienter och vårdgivare.

Annons

– Det mesta styrs uppifrån genom landstinget och det finns vissa områden där vi måste kunna leverera en viss kvalité om vi inte ska få avdrag i ekonomin. Intentionen är att ha kvar det som det är i dag men att ha en bra mottagning är samtidigt inte samma sak som att ge kvalité på vården.

Överlag verkade ändå publiken nöjda med de besked som Stålhammar gav och som tack för sina svar fick han både en blomma och applåd av SPF-föreningen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan