Ett höjt föreningsbidrag och inga fler skolnedläggningar. Vi har mött Vetlanda Framåtanda på den plats som de tycker representerar den politik de vill driva efter valet.
Inbäddat innehåll
Högst upp på kommunskutans tak står Vetlanda Framåtandas kandidater med kupade händer runt öronen i ett försök att snappa upp vad invånarna egentligen vill.
– Vi anser att det är väldigt viktigt med närdemokrati, där avståndet och gapet mellan politiker och människor inte är för stort. I detta fallet handlar det om att vi först lyssnar in och därefter väger in för- och nackdelar för att ta en tydlig ställning, säger kommunalråd Jan Johansson som toppar partiets lista.
Han menar att hela partiets program bygger på samtal och diskussioner med medborgarna och lyfter fram att anledningen till att partiet bildades inför valet i kommunfullmäktige 2010 var att man ville lyfta de lokala frågorna.
Annons
Annons
Du har ju varit kommunalråd här i fyra år nu, kan du ta upp några exempel på där ni lyssnat på folket?
– Ja, vi har jättemånga. Vi har ju bland annat tagit ställning i Mela-ärendet (den planerade förskolan som föreslogs vid Mela kvarn, red anm), vi har tagit ställning för parkeringsfrågorna och trafikfrågor. Det handlar om parkering och trafikföring inne i stan, där man under förra mandatperioden hade tänkt sig att stänga av staden. Vi lyssnade på folket och det fanns inget gehör för att göra så, för det hade försämrat möjligheterna för handeln, svarar Jan Johansson.
Mer närproducerat
Lars Brihall, trea på partiets lista, lyfter även fram frågan om närproducerad mat. Numera har kommunen en offentlig upphandling på närproducerat kött, men partiet vill att utvecklingen ska fortsätta med mer närproducerad mat än kött inom kommunens verksamheter.
Partiet lyfter även något de kallar att hela Vetlanda kommun ska leva, alltså att stad och land ska komplettera varandra. Maria Forsberg Brihall, fjärde namnet på listan, tar bland annat upp partiets motion som ledde till att en tjänst som landsbygdsutvecklare tillsattes av kommunen under 2017. Nu vill partiet fortsätta i samma fråga genom att åter bli utnämnd till årets kommun, ett pris kommunen tilldelades 1986. Detta vill man bland annat göra genom att utöka fibernätet.
– I dag så är bedömningen att 80 procent av kommunens befolkning är anslutna till fibernätet, varav ungefär 40 procent är anslutna på landsbygden. Det är där vi kommer lägga krutet, vi måste öka upp detta och det är framförallt i ytterkanten av kommunen, fortsätter Lars Brihall.
Annons
– Nu har vi börjat där vi får mest anslutning för pengarna, men vi kommer vidga detta område. Målsättningen är att vi ska nå ut till de här delarna av kommunen där väldigt få abonnenter finns. Varje anslutning kostar mycket pengar. Men målet är att alla ska ha tillgång till det så långt det är möjligt.
Annons
Skolor på små orter
Partiet tar även upp att de inte vill se fler skolnedläggningar, och tar bland annat upp nedläggningarna i Näshult, Skirö och Skede som exempel.
– I samband som Skede behandlades motsatte vi oss det och nu kan man nog säga att Skede skulle kunna ha varit kvar och man hade haft en mindre belastning på Holsby. Nu är beskedet fattat och det får vi finnas oss i, men vi motsade oss direkt det förslaget om att lägga ner skolan. I dag har vi sett att Björköby blomstrar, säger Jan Johansson.
Dessutom vill Vetlanda Framåtanda öka bidraget till föreningar.
– Det är en vision vi har som parti, vi vill höja föreningsbidragen när det finns ett utrymme för det i ekonomin. Det är många år sedan förenings- och aktivitetsbidraget höjdes. Det tycker vi är på sin tid att vi gör, säger Maria Forsberg Brihall.
Hur mycket vill ni höja det med då?
– Det har vi inte tagit något beslut om hur mycket vi vill höja, men det måste ju upp. Det är ju svårt att säga exakt antal kronor. I dag ligger föreningsbidraget på 30 kronor och då är det på medlemmar mellan 7 och 25 år, och aktivitetsbidraget på 40 kronor per aktivitet.
Vet ni ungefär hur mycket ni skulle vilja höja det med?
– Det är väl svårt att säga. Fem till tio kronor, svarar Forsberg Brihall.
Annons
Finns ekonomin för det?
– Nej, det finns det inte, inte i dag. Jag sa att det var en vision på sikt, svarar Maria Forsberg Brihall.
Hur långt framåt i tid ligger det ungefär menar du?
– Kommande mandatperiod, svarar Forsberg Brihall och menar de kommande fyra åren.
– Partiet kommer att kämpa för det, fyller Jan Johansson i.
Vill se snabba puckar
Partiet fortsätter att tala om näringslivet i kommunen och menar att de uppmuntrar aktivt att stödja nyetableringar, bland annat genom att kommunen ska hantera önskemål smidigt.
Annons
– Vi ska föra en aktiv politik där vi visar att vi kan hjälpa företag som ville etablera företag här som vill vidareutvecklas.
– Det måste gå fort när man söker, fyller Lars Brihall i.
Nej till ingen
Gällande samarbete med andra partier vill inte Vetlanda Framåtanda säga nej till något parti.
– Vi samarbetar med de som ligger vår politik närmast och vi har haft en alldeles utmärkt samarbete med Socialdemokraterna, säger Jan Johansson.
Men ert parti säger ni själva är varken vänster eller höger, så vad ligger er politik närmast?
– Den ligger närmast de som har samma sakfrågor som vi, säger Johansson.
– Det kan vara på båda sidor, fortsätter Lars Brihall.
– Vi utesluter inget utan det är väljarna som avgör. Vi ska skapa en så stark regering som möjligt, precis som i denna mandatperiod, säger Johansson.
Skulle ni tänka er att tacka nej till samarbete med ett parti, och vilket i så fall?
– Alltså, det är ju inte korrekt i så fall för det är ett demokratiskt val som gäller.