Annons

Annons

Annons

I torkans spår

Jägareförbundet uppmanar: Skjut kalvarna

Sommarens torka slog till när djuren behövde fodret som mest. Inför jaktsäsongen uppmanar Jägareförbundet i länet till att bara skjuta rådjurskid och älgkalvar.

– Det är bättre att man skjuter de unga djuren, säger Gunnar Lindblad, ordförande för Jägareförbundet i Jönköpings län.

Ett rådjurskid med sin mamma i regnet.

Jaktsäsongen för rådjur har inletts. Men den varma sommaren har lämnat klövdjursstammen i dåligt skick. Enligt Jägareförbundet måste nu det vilda få chansen återhämta sig och jägare bör främst skjuta djur som är extra svaga.

Annons

Annons

– Djuren har haft svårt att hitta vatten och näringsrik mat. Kiden och kalvarna har inte fått tillräckligt med näring när de diat, vilket har gjort att de växt mycket dåligt, säger Gunnar Lindblad, ordförande för Jägareförbundet i Jönköpings län.

Därför uppmanar Jägareförbundet till att höstens jakt i första hand inriktas på ungdjur som har sämre förutsättningar att överleva.

– Det är bättre att man skjuter de unga djuren, som kommer vara mycket små till hösten. En älgkalv som är liten nu kommer aldrig att komma ifatt, säger Gunnar Lindblad.

Jägareförbundet avråder också från att just nu jaga med hund.

– Djuren är i så dålig kondition att vi inte ska släppa hundar när det är så här varmt. Det är heller inte bra för hundarna att springa i den här hettan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan