Annons

Annons

Annons

Jönköping

De vill ta bort engångsgrillar ur sortimentet

Efter sommarens extrema torka överväger livsmedelsföretaget Axfood att helt ta bort engångsgrillar ur sitt sortiment.

Sommarens många bränder har fått flera butiker att tillfälligt stoppa försäljningen av engångsgrillar. Nu överväger livsmedelsföretaget Axfood, som driver bland annat Hemköp och Willys, att permanent sluta sälja engångsgrillar i sina butiker, rapporterar SVT Nyheter.

Annons

Annons

– Det är ju egentligen en dålig produkt av andra orsaker än just bränderna. De innebär mycket nedskräpning och består av aluminium, som oftast inte lämnas till metallåtervinningen, så vi säljer dem fortfarande inte, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef hos Axfood, till SVT.

Flera krav på att förbjuda produkten har väckts, bland annat av Brandförsvaret och Skärgårdsstiftelsen, som förvaltar 40 naturreservat.

– Brandrisken är naturligtvis högst påtaglig men engångsgrillarna förstör också väldigt mycket av berghällarna som spricker och blir förstörda för all framtid, säger Anna Waxin som är VD för Skärgårdsstiftelsen till SVT.

Åsa Domeij på Axfood berättar att hon i framtiden vill se andra alternativ för att enkelt kunna grilla, eller att pant på aluminium införs.

– Om alla alltid återvann allt aluminium, om det vore pant på dem, då vore det inte så tokigt miljömässigt, säger Domeij till Aftonbladet.

På ICA stoppades all försäljning av engångsgrillar redan innan sommarens eldningsförbud, men det är nu upp till de enskilda ICA-handlarna.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan