Annons

Annons

Annons

Bodafors landsbygd

De laddar för Bringetofta marknad

Var serveras det lingongrädde till isterbandet? På Bringetofta marknad så klart. Nu är det dags för matfrossa igen. Bygdens knallar dukar upp med lokala livsmedel.

Ann-Margret Floengård ser fram emot helgens marknad.

Så här såg det ut när Lars-Ivan Fransson kastade yxa på förra årets marknad i Bringetofta.

Annons

Annons

Marknaden har många besökare och arrangörerna räknar med minst lika många i år.

Marknaden hålls för 29:e året i rad i obruten följd. Lördagen den 25 augusti fylls åkrarna kring Tunasalen av bilar och människor trängs några timmar bland stånden. Förra året var det uppskattningsvis 3 000 besökare på marknaden berättar Ann-Margret Floengård, ledamot i Bringetofta samhällsförening.

Hon var med när man beslutade att starta marknaden.

– Tanken var att den skulle vara väldigt lokal. Alla knallar som kom hade anknytning till Bringetofta på något sätt, förklarar hon.

Man ville också ha kvalitet på utbudet av varor. Det såldes hemgjorda produkter tillverkade eller odlade av bygdens många bönder. Med det konceptet byggdes en marknad med tradition.

Men verkligheten ändras med tiden konstaterar Ann-Margret Floengård samtidigt. Under åren har flera jordbruk avvecklats och man har fått tulla lite på kravet med lokal Bringetofta-anknytning.

– Det brukar vara ett femtiotal knallar som kommer. Jag hade ett 35 anmälda redan i april och nu är det fullt, säger hon.

Egentillverkade produkter är fortfarande signum för utbudet. Bara en knalle har tillåtelse att ha loppis.

Annons

– Det är faktiskt kö för att få komma som knalle.

Under dagen är ett hundratal av samhällsföreningens medlemmar engagerade. Kringaktiviteter med ponnyridning, ansiktsmålning, ett mini-zoo och yxkastning pågår. En brandbil får barnen sitta i och göra lite aktiviteter tillsammans med en brandman. Bringetofta alliansförsamling har en utställning över sina hundra år i bygden som visas i Tunasalen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan