Annons

Annons

Annons

I torkans spår

Experten tipsar: Så räddar du svampsäsongen efter torra sommaren

Sommarens torka har gjort att det hittills varit magert med svamp i skog och mark. Men den senaste tidens skurar ger svampexperten hopp om en god svamphöst.

Trots den torra sommaren är inte svampsäsongen förstörd. Efter lite regn kan svampen trots allt ta sig.

Årets svampsäsong är hittills försenad, men en torr sommar innebär nödvändigtvis inte att det blir en dålig höst. Trots den tröga starten är Anders Strandh, svampkonsulent, hoppfull.

Annons

– Vi ligger ungefär en halv månad efter fjolåret. Men det är inte kört. Mycelen ligger där och väntar på regn, då kommer det att spruta upp. Det var samma sak i fjol fram till första veckan i augusti, och då fick vi en av de bästa säsongerna på 50 år.

För lite regn

Just nu är emellertid prognosen dystrare. En lika bra svamphöst som i fjol blir svår att följa upp, det har helt enkelt regnat för lite.

– Säsongen kan bli acceptabel, allt beror på regn och värme. Optimalt ur svampsynpunkt är runt 20-25 grader och mycket fukt som kan svara upp på det.

Annons

Inbäddat innehåll

Efter den senaste tidens regn kan det ändå snart vara lönt att söka sig ut i skog och mark. Uppemot två veckor efter regnet börjar svampen titta fram, och Anders Strandhs bästa tips är då att ta sig en bit utanför städerna. Inom två mils radie brukar det oftast vara slutplockat gå grund av konkurrensen.

– Jag brukar ta mig till en öppen barrskog där det nyligen regnat, gärna strax innan helgen. I barrskog är det oftast mindre undervegetation och då kan man se ganska långt och söka av ett större område.

Glöm de klassiska svamparna

Ett dåligt svampår tenderar dock de klassiska matsvamparna att ta slut snabbare. Då kan det vara bra att lära sig nya matsvampar än den populära kantarellen. Den nyfikne svampplockaren kan upptäcka nya matsvampar genom att investera i en svampbok. Man ska dock akta sig för äldre upplagor som kan innehålla föråldrad information.

Annons

– I fjol kom det kopiösa mängder Karl-Johan och Citronslemskivling, som är en utmärkt matsvamp. Det finns drygt 1 000 stycken kremlor där de allra flesta är bra matsvampar. Tricket är att ha en uppdaterad svampbok så man inte chansar. Det är viktigt att svampens alla egenskaper stämmer med beskrivningen i boken, annars är det en annan art. Sen finns det mycket bra videos på Youtube.

Anders Strandh, själv Jönköpingsbo, tipsar också om att se om det finns en lokal svampklubb där man bor.

– Hänger man med på våra utflykter kan man lära sig mycket i fält. Man får känna och klämma, det är betydligt bättre än att sitta hemma på kammaren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan