Annons

Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Inspirerande dag för lärare

Text: 

Lärarna i Sävsjö kommun fick en inspirationsdag i entreprenörskap på onsdagen. Genom rundturer på företag och testkörning av robotar diskuterades nya sätt att få in mer av det lokala näringslivet i undervisningen.

Annika Hjälmeby och Evelina Karlén från Vrigstad skola testkörde roboten som de nu ska börja använda i undervisningen.

Den lilla roboten kan programmeras med knappar för att köra åt olika håll.

Malin Blomqvist visade lärare från Vrigstad skola hur roboten kan användas i undervisningen.

Madeleine Petersson, Selma Andersson och Tobias Sköldberg diskuterade olika sätt att lära ut med hjälp av roboten.

Annons

Annons

"Det är värdefullt med ett nätverk där lärarna får träffa varandra och få inspiration inför det nya läsåret", säger Malin Blomqvist, utbildningsansvarig på Ung företagsamhet i Jönköpings län.

Helena Gill är vd på Sävsjö näringsliv och hoppas hitta fler sätt för näringsliv och skola att samarbeta i kommunen.

Sörensens livs var ett av stoppen på lärarnas näringslivssafari i Sävsjö på onsdagen.

Roger Vajda visade hur hela processen bakom företagets korvtillverkning går till.

Hygienen går först inne i byggnaden och lärarna fick förse sig med skydd från topp till tå.

Roger Varja berättade att de är runt 20 anställda på företaget, och tar emot praktikanter från kommunens högstadieskolor.

Under onsdagen samlades lärare från Sävsjö kommun i Tillväxthuset i Sävsjö för att inspireras inför det nya läsåret.

För andra året i rad fick grundskolelärare i Sävsjö kommun delta i en inspirationsutbildning, på Tillväxthuset i Sävsjö. Dagen anordnades av Ung företagsamhet i samarbete med Sävsjö näringsliv och Swedbank Sävsjö, utifrån samverkansgruppen Lärande tillsammans.

Annons

– Vi vill förstärka barnens kunskaper om vilka yrken, arbetsplatser och företag som finns lokalt i kommunen, och lära dem hur pengar flödar i samhället, säger Malin Blomqvist, utbildningsansvarig på Ung företagsamhet i Jönköpings län.

Annons

Robot som läromedel

Lärarna fick bland annat testa små robotar med hjul som är nya på skolorna i Sävsjö kommun. Programmering är numera en obligatorisk del av undervisningen i skolan, och roboten programmeras med hjälp av knappar med pilar för att köra åt olika håll. Roboten kan köras på en platta som föreställer till exempel en världskarta eller en stad och på så sätt användas i många olika ämnen.

– Om roboten ska besöka verkstaden på bilden gäller det att först programmera den så den kör till rätt ruta. Sedan går det att utveckla det vidare med att fråga eleverna om det finns en verkstad i deras samhälle, och vad den i så fall heter, förklarar Malin Blomqvist.

Hon berättar att elever i årskurs två har fått prova roboten i undervisningen, och uppskattat det mycket. Även lärarna programmerade med stort intresse i Tillväxthuset.

Besök på lokala företag

Samtidigt som lärarnas utvecklingsdag pågick, anordnade Sävsjö näringsliv ett näringslivssafari för femte året. Tre olika grupper med lärare från kommunen fick besöka Familjebadet, Sävsjö transport, Njudung energi, Sörensens livs, LP pressgjuteri och Veå.

– Vi vill hitta samarbeten mellan skola och näringsliv, och få in mer entreprenörskap i undervisningen, säger Helena Gill, vd på Sävsjö näringsliv.

Roger Vajda på Sörensens livs visade lärare från kommunen hur korv tillverkas. Närmast i bild syns Helena Gill, vd på Sävsjö näringsliv, som också deltog på besöken.

Annons

Tidningen följde med Helena Gill och en grupp på 15 lärare från Rörvik skola och Hofgårdsskolan, in i Sörensens livs. Efter att alla försett sig med lämpliga plastskydd runt hår, kläder och skor, visade produktionsansvarige Roger Vajda alla steg i företagets tillverkning av korv.

Annons

– År 1973 small byggnaden i luften, det minns kanske vissa. Som tur var hände det på natten under en helg så det blev inga personskador, berättade Roger Vajda.

Han började jobba på slakteri redan när han var 15 och trivs inom livsmedelsbranschen.

– Det är omväxlande och utmanande att få jobba med både produktfrågor och personalfrågor. Det är svårt att få tag i arbetskraft, men vi lyckades få ihop sommarjobbare i år, sa Roger Vajde under guidningen.

Högstadieeleverna har obligatoriska praktikveckor och lärarna passade på att reka om företagen i Sävsjö erbjöd praktikplatser. Förhoppningen är att eleverna genom de lokala arbetsplatserna ska upptäcka nya yrken och vilja jobba kvar i fortsättningen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan