Annons

Annons

Annons

80-tal bilar förstörda i Västsverige – två anhållna.

Stenkastning mot polis och ett 80-tal bilar i brand eller skadade på annat sätt i Västsverige. Totalt har nära 100 bilar vandaliserats i Sverige under natten.

– Jag blir förbannad. Min fråga till er är: Vad fan håller ni på med, säger statsminister Stefan Löfven.

Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Bilbränder släcktes på 20 platser i Göteborg på måndagskvällen.

Under natten till tisdag satte maskerade ungdomar eld på ett 50-tal bilar i olika stadsdelar i Göteborg och Trollhättan. Ett åttiotal bilar har antingen brunnit eller förstörts på andra sätt, uppger polisen för SVT Nyheter Väst. Under onsdagen uppgav polisen att två unga män har anhållits för delar av skadegörelsen i Göteborg. Statsminister Stefan Löfven gick till hårt angrepp mot de skyldiga till nattens skadegörelse.

Annons

– Ni förstör för er själva, ni förstör för era grannar. Det finns ingen frustration, ingen orättvisa som motiverar att man sätter eld på andras bilar, säger Stefan Löfven i en intervju i P1.

Annons

I Trollhättan utsattes även polisen för stenkastning när de gett skydd åt räddningstjänsten. Polisen misstänker att bränderna kan ha varit samordnade via sociala medier, skriver Göteborgs-Posten.

– Det går inte att utesluta att det finns ett samband mellan bränderna, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst, till tidningen.

På tisdagsmorgonen uppgav polisen att de identifierat ett antal ungdomar som befann sig på platsen för bilbränderna i Trollhättan, skriver GT.

– Vi pratade med dem under kvällen. Vi har även pratat med en del föräldrar som kan knytas till en del ungdomar som varit på plats. Men även om de varit på plats kan vi inte säkerställa att de varit delaktiga, säger Hans Lippens.

På onsdagen uppgav polisen att två personer, en man i övre tonåren samt en man i 20-årsåldern, har anhållits misstänkta för bilbränderna i Göteborg. Ytterligare en man i tonåren har gripits på en flygplats i Turkiet och kommer flygas tillbaka under onsdagen. Brottsrubriceringen är mordbrand.

Annons

Strax efter 22.23 rapporterades också om två bränder i Helsingborg och Malmö. Polisen tror emellertid inte att bränderna har en koppling till oroligheterna i Västsverige. Senare under natten började det också brinna i bilar i Stockholm och Uppsala. Sammanlagt handlar det om 13 bilar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan