Annons

Annons

Annons

Valet 2018

V vill bevara de tre sjukhusen

Text

Vänsterpartiet vill bevara och utveckla de tre sjukhusen i länet. Regionpolitikern Mikael Ekvall (V), partiets gruppledare, använder sig själv som exempel på vikten av att hålla kvar en bred kompetens.

- Läkarna var överens om att jag inte klarat en transport till Jönköping, säger han.

Regionpolitikerna Kristina Nero, Mikael Ekvall och Bengt-Ove Eriksson presenterades V:s valplattform.

Under måndagen presenterade Vänsterpartiet sin valplattform för länet. En av de frågor partiet håller högt är att bevara och utveckla de tre sjukhusen i länet istället för att centralisera och renodla kompetensen vid vissa sjukhus.

– Höglandssjukhuset och Värnamo har liten kirurgi, vilket gör att man har svårt vid akuta situationer. Det påverkar kompetensen på akutmottagningarna, på sikt drabbar det även förlossningsklinikerna. Vi behöver utveckla vården på alla tre sjukhus, säger Mikael Ekvall (V), regionpolitiker och partiets gruppledare.

Annons

Som liten var han med om en allvarlig trafikolycka, med spräckt skallben och snabb blodförlust fördes han till Höglandssjukhuset.

Annons

– Hade Höglandssjukhuset varit som idag hade jag troligen inte stått här. De hade den kirurgiska kompetensen att hålla mig vid liv, läkarna var överens om att jag inte klarat en transport till Jönköping, säger han.

Öka bemanning

En annan viktigt fråga för partiet är att kraftigt öka grundbemanningen inom Folktandvården och inom sjukvården.

– Vården är för tajt sydd idag, vi behöver växa, så att vi klarar föräldraledigheter, semestrar och att anställda blir sjuka, på så sätt undviker vi också dyra övertidstimmar.

De vill också verka för ett stopp för hyrläkare. Notan landade på 200 miljoner förra året, omkring 100 miljoner är en merkostnad som kan användas bättre menar partiet.

– Vi hade ett exempel i Eksjö där en läkare blev ersatt med tre hyrläkare som kostar 60 000 kronor vardera i veckan, säger Mikael Ekvall.

Läs mer: Kostnad för hyrpersonal fortsätter att stiga

Vill höja skatt

I valplattformen finns också satsningar på vården för äldre och unga samt satsningar på kulturen, buss och tågtrafiken. De motsätter sig nedskärningar och en privatisering av psykiatrin.

Stora delar av valplattformen bygger på V:s skuggbudget. Förslagen finansieras genom slopat stöd till Jönköping Airport och en skattehöjning på 15 öre.

Annons

Annons

– Det motsvarar en stor stark i månaden för en medelinkomsttagare. Jag tror folk är beredda att betala för det om de vet att vi då har vårdplatser, kan boka en tid på folktandvården, kan åka buss och att tågen kommer i tid, säger Mikael Ekvall.

Läs mer: Vänsterpartiets budgetförslag för 2018

Läs mer: C: Primärvården ska stå för 30 procent av vården

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan