Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Över 100 frågor under första dygnet till Hall Medias valsatsning

Text

På ett drygt dygn har redan över 100 frågor inkommit till valsatsningen #kandulova.


– Det är kul att få ett kvitto på att så många av våra läsare är engagerade i lokalpolitiken, säger Hall Medias onlinechef och ställföreträdande ansvariga utgivare Patricia Svensson


#kandulova ger väljarna en inblick i vilka frågor som politikerna prioriterar, säger Patricia Svensson

I Hall Medias nya valsatsning #kandulova, som lanserades den 1 augusti, får läsarna möjlighet att ställa frågor direkt till sina lokalpolitiker. I dagsläget medverkar över 230 politiker från 24 kommuner och tre regioner. På ett dygn har det redan inkommit över 100 frågor till Hall Medias satsning.

– Vi har haft ett mycket bra gensvar inledningsvis. Efter ett drygt dygn har vi passerat 100 godkända frågor, vilket är otroligt häftigt. Det är kul att få ett kvitto på att så många av våra läsare är engagerade i lokalpolitiken och att vi tillsammans kan bidra till en form av direktdemokrati som är väldigt intressant och nyttig, säger Patricia Svensson.

Annons

Annons

Vilka frågor har engagerat läsarna hittills?

– Det har varit en bukett av olika ämnen. Det som är gemensamt är att frågorna är väldigt lokala, vilket är precis det är det vi vill se. Det är extra roligt att folk har tagit chansen att ställa frågor som är i politiskt behandling, såsom subventioner för busskort för äldre. Då får läsarna besked direkt från politikerna hur de tänker i frågan.

Varför gör Hall Media den här satsningen?

– Det är ingen tjänst som vi tjänar pengar på, utan vi gör den för att erbjuda våra läsare chansen att engagera sig i lokalpolitiken och för att utveckla vår egen lokaljournalistik med nya intressanta frågor och perspektiv.

– Man talar ofta om att politiker slingrar sig och undviker att svara på frågan. Kandulova tvingar politiker att svara ja eller nej - men de kan samtidigt också motivera sitt svar. Jag förstår också att man inte alltid kan lova att genomföra allt, men de kan ändå ge väljarna en indikation om vilka frågor politikerna prioriterar.

Hall Media har redan börjat publicera nyhetsartiklar utifrån frågorna som har kommit in.

– Våra reportrar har suttit och lusläst frågorna och det har gett flera intressanta uppslag till vår lokaljournalistik. Vi kommer att fortsätta jobba med de frågor och svar som kommer in.

Hur har satsningen satsningen mottagits av politikerna?

Annons

– Till största delen är reaktionerna positiva, många säger att de ser detta som ett bra komplement till deras eget valarbete. Vi bjöd in alla partier att delta redan i slutet av maj, men på vissa håll har det varit svårt att få besked om ifall de ska delta eller inte. Nu efter lansering har jag dock fått många samtal från politiker som vill delta i #kandulova, vilket är bra. Vi ser ju gärna att väljarna får besked från alla partier.

Annons

LÄS MER Smålands Dagblad: Här kan du ställa frågor och läsa politikernas svar

LÄS MER Smålands-Tidningen: Här kan du ställa frågor och läsa politikernas svar

LÄS MER Vetlanda-Posten: Här kan du ställa frågor och läsa politikernas svar

LÄS MER: Tranås Tidning: Här kan du ställa frågor och läsa politikernas svar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan