Annons

Annons

Annons

Det händer när du kissar i vattnet

Kiss i vattnet drabbar inte bara de närmsta badarna runtomkring. Marinbiologen förklarar vilka konsekvenser det får för miljön.

Den extrema sommarvärmen har medfört att allt fler uppsöker svalkande sjöar och hav. Det innebär också att det bli fler som kissar i vattnet. Urinen får emellertid konsekvenser för hav och sjö och bidrar till övergödning, berättar marinbiologen Lena Kautsky för Sveriges Radio Ekot.

Annons

– I min värld skulle det vara väldigt mycket bättre, speciellt den här varma torra sommaren om man gick upp på land och gick bakom en buske och vattnade en liten växt, säger Lena Kautsky till Ekot.

Ett experiment, som gjordes av Stockholms universitet, lät studenter kissa i hinkar som blandades med östersjövatten och sjögräs. I hinkarna, där man hällt urin motsvarande hur mycket en människa kissar per dag, så hade vattnet blivit knallgrönt, sjögräset ändrat färg och vuxit fem gånger större. I kontrollhinken, utan urin, hände ingenting.

Annons

Många av algerna som blommar nu är cyanobakterier med brist på fosfor. Vår urin innehåller mycket fosfor och kväve i koncentrerad form som bidrar till övergödning.

Så här års ska det egentligen inte finnas så mycket näring i vattnet. Det ska ha tagits upp av växtplankton på våren. Det skulle vara bättre om man kissade i vattnet om våren när det är kallt i vattnet så att dom arterna som finns då växer till, säger Lena Kautsky.

Tidigare i veckan meddelade Transportstyrelsen att man kommer se över hur man kan begränsa att båtägare utan toalett ombord gör sina behov i havet. Transportstyrelsen och Naturvårdsverket ska leta efter alternativa lösningar för båtägare som till exempel landtoaletter.

– Näringen från ett dygns urin, ger näring åt ett kilo alger. Då kanske man kan förstå att det här har stor påverkan, säger Lina Petersson, sakkunnig för båtlivets miljöfrågor på Transportstyrelsen till P4 Halland.

Det är däremot inte bara vårt urin som drar igång algblomningen. Vårt urin bidrar bara med en liten del.

– Men det är en illustration av att det blir någonting av det där du gör, säger Lena Kautsky

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan