Annons

Annons

Annons

Vetlanda

Över hundra brandmän bekämpade bränder i eldhärjat Vetlanda

En industrilokal brann ner sydost om Vetlanda på onsdagskvällen. Samtidigt fick räddningstjänsten rycka ut på flera skogsbränder under natten till torsdag. Under morgonen har skogsbränderna fortsätt härja i kommunen.

OBS! Genrebild

Ett rejält åskoväder drog fram i trakterna kring Vetlanda på onsdagskvällen. Strax efteråt kom fyra brandlarm. Det första kom vid 21.30-tiden. Det gällde en brand söder om Nye.

Annons

– Det är en brand i en mindre industrilokal. Det var helt övertänt när vi kom till platsen, säger Caroline Carlheim, räddningsledare vid räddningstjänsten i Vetlanda.

Annons

Ett 20-tal brandmän skickades ut för att bekämpa branden i den gamla ladugården, som byggts om till en industrilokal.

– Det är inte säkerställt, men den troliga brandorsaken är att det är blixten som slagit ner, säger Robert Roslund, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

Vid 23.00-tiden hade styrkan kontroll på branden, byggnaden kunde dock inte räddas.

– Vi kunde bara jobba med utvändig släckning och se till så att branden inte spred sig på grund av rasrisken. Under natten har vi arbetat med eftersläckning och bevakning. Byggnaden är totalförstörd, säger Caroline Carlheim.

Samtidigt härjade skogsbränder i Nässja med omnejd.

– Det är tre bränder i skog och mark. En mindre brand har konstaterats orsakad av blixten. De andra två bränderna har vi inte lyckats att nå ännu på grund av mörkret, säger Robert Roslund vid 23.00-tiden.

Kl 00:40 inkom också ett larm om brand i skog och mark i höjd med stora Salshult. Ett blixtnedslag tände ett träd. Under torsdagsmorgonen fortsatte det brinna i Vetlanda kommun. 07:24 larmades räddningstjänsten till Brunnstorp där ytterligare ett blixtnedslag orsakat en mindre brand i ett skogsparti.

– Det hade legat och pyrt under natten. Vi har varit på plats och vattnat ordentligt. Förhoppningsvis kan vi lämna över till markägarna under förmiddagen, säger Caroline Carlheim.

Totalt har ca 100 brandmän arbetat med kvällen/nattens händelser i Vetlanda kommun. Eftersläckning pågår och kommer övergå i efterbevakning under dagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan