Annons

Annons

Annons

krönikaValet 2018

Nu kommer du närmare din politiker

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det pratas mycket om vilken som är den viktigaste frågan för väljarna i årets val. Är det integration och invandring, som så många tror, eller är det vård och omsorg – eller blir det miljön efter denna torra, heta sommar?

Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare: "Ett syfte med #kandulova är att minska avståndet mellan väljare och politiker",

Väljarkollektivet som helhet i alla ära, men nu vill vi veta vilken som är den viktigaste frågan för just dig. Därför drar vi igång #kandulova i dag, där du kan ställa din viktigaste fråga till dina lokala politiker.

Många av oss känner att vi står längre ifrån våra politiker än någonsin, och har svårt att känna att de är de representanter för oss väljare på det sätt som är syftet. Ett syfte med #kandulova är att minska avståndet mellan väljare och politiker, att få politiker att ge raka svar och för att göra det tydligare för väljarna vad politikerna verkligen vill – och kan – göra. Under #kandulova på din nyhetssajt kan du ställa din fråga till politiker som styr i din kommun och din region, och få ett rakt svar. Ja eller nej, kan du eller kan du inte lova att vi får mer personal i banomsorgen, att vi får fler cykelvägar, att kommunen satsar på ett kulturhus?

Annons

Annons

Vilken din hjärtefråga är vet bara du själv, och det är en del av poängen. Att du ska få direktkontakt med de politiker som faktiskt kan göra något för lokalsamhället och få dem att svara. Eller för den delen säga att det där, det kan jag inte lova. Det är också ett ärligt och rakt svar, och då kanske du får leta efter en annan politiker, ett annat parti, som brinner för och jobbar för samma sak som du önskar. Eller acceptera att man inte får allt man vill, men du har i alla fall fått ställa frågan och fått ett svar. Kommunikation och dialog till förmån för spekulation och gissningar, det måste alltid vara bättre, eller hur?

Det händer då och då att demokratin blir ifrågasatt så som den ser ut, misstron motpolitiker liksom föraktet florerar i olika forum – samtidigt som det är svårt att rekrytera personer som vill ställa upp och arbeta som politiker. Men vi lever i en av de stabilaste och mest jämställda demokratierna i världen och ska vara glada att vi har politiker som är beredda att offra både fritid och privatliv, och i vissa fall även trygghet, för att driva frågor och fatta beslut som de tror på.

Det som ofta hörs i åsiktsvimlet är att politikerna bara uppbär höga löner, men inte gör något för folket – det låter ju onekligen som ett rätt bekvämt jobb. Hög lön utan arbetsinsats – vem vill inte ha det? Nu är det ju självklart inte så, utan ett krävande uppdrag, vilket förklarar varför kön till det inte är så lång. Men det finns ett gäng som kämpar på och faktiskt finns där. För din och min skull, för att vi ska ha någon att rösta på vart fjärde år och fortsätta leva i en demokrati. Och för att vi ska kunna ställa frågor. Där bidrar vi med ett forum, men du får komma på frågorna – allt för att ditt beslut på valdagen den nionde september ska bli bättre underbyggt och mer övertygat.

Annons

Annons

I våras ställde vi, tillsammans med andra lokala medier, frågan #skadurösta och mötte läsare och väljare i ett av de valdistrikt i Jönköpings län som hade lägst valdeltagande 2014. Svaret på den frågan är självklar: Ja, jag ska rösta. Nu är det din tur att ställa frågan #kandulova till politikerna. Missa inte den chansen – eller chansen att påverka, om än aldrig så lite, genom att gå och rösta på valdagen.

Ställ din fråga i #kandulova nedan:

Smålands-tidningen

Vetlandaposten

Tranås tidning

Smålands dagblad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan