Annons

Annons

Annons

Så har du störst chans att se blodmånen

På fredagskvällen finns möjlighet att uppleva århundradet hittills längsta totala månförmörkelse, en så kallad blodmåne. I och med att månen ligger så pass nära horisonten är det också ett ypperligt läge att ta med kameran.

En månförmörkelse inträffar när fullmånen rör sig in i skuggan bakom jorden. En "blodmåne" innebär att förmörkelsen blir total. Detta ger ett rostrött sken, då bara rödaktigt ljus som har en längre våglängd, kan passera jordens atmosfär och träffa månen. Fredagens blodmåne kommer att inledas 21.30 och vara i 104 minuter, den längsta totala månförmörkelsen hittills detta sekel.

Annons

Annons

Ska du kolla in blodmånen? Skicka in dina bilder från himlafenomenet till oss så kanske de hamnar i vårt bildspel!

Gunnar Sporrong har länge haft ett stort intresse för astronomi och driver astronomisajten Klara skyar. Han rekommenderar månskådare att ha fri sikt i sydost och rikta blicken mot horisonten. Men det kan krävas att man kommer upp på en höjd för att vara säker på att bevittna blodmånen.

– Är man i stan och har hus i vägen så har man ingen möjlighet och se den. Det bästa är att ta sig upp på ett berg eller befinna sig på väster sida av en stor sjö. Höga kullar med fri sikt åt sydost är bra platser, säger Gunnar Sporrong.

Förmörkelsen blir synlig i södra och mellersta Sverige 21.30, då den totala förmörkelsen inleds.

– Man ska hålla utkik mellan 21.30 och 22.00, det är då förmörkelsen är som mest spektakulär när månen går upp över horisonten. Den totala förmörkelsen fortsätter sen till och med 23:13.

Enligt Gunnar Sporrong kan blodmånen bli extra spektakulär att fotografera eftersom månen ligger så pass nära horisonten.

– Tycker man om att fotografera så har man ett guldläge nu när månen ligger så lågt och upplevs som större. Försök att få med en gran eller en radiomast så kommer månen se jättestor ut.

Skicka in dina bilder på blodmånen till oss så kanske de hamnar i vårt bildspel!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan