Annons

Annons

Annons

#KanDuLova

Ställ politikernas valfläsk mot väggen i #KanDuLova

Text

Med val kommer också vallöften och valfläsk. Men vad infrias? I den digitala valstugan #KanDuLova kan läsarna nu kräva tydliga besked och ett löfte från politikerna – och sedan följa politikernas svar och löften på vår sajt med start den 1 augusti 2018.

SMT-sajterna ansluter sig till den digitala valstugan #KanDuLova inför valet 2018 – vad vill du att politikerna ska lova?

Vilket vallöfte är viktigast för dig inför valet?

Kan politikerna lova att Eksjö kommun når sitt budgeterade resultat nästa år? Kan partierna lova att det byggs en arena i Tranås? Kan de lova att det inte blir någon skattehöjning i Vetlanda? Kan kommunen lova att göra Nässjö till en tryggare stad?

Många brukar uppleva att det kan vara svårt att få raka svar av politikerna. Hashtaggen och satsningen #KanDuLova startades av Mittmedia inför valet 2014, och syftet är precis som det låter – att hjälpa medborgarna med att få tydliga besked från partierna. Dessutom öppnar tjänsten för en närmare kontakt mellan väljare och politiker. Under valsatsningen 2014 fick Mittmedias samlade tidningar in över 2000 frågor som fick 13 000 politikersvar.

Annons

Annons

Inför valet 2018 ansluter sig även SMT-tidningarna till satsningen.

Varför ansluter vi oss till #KanDuLova?

– Jag tror att medborgarnas frågor kan lyfta spörsmål som kanske inte annars hade fått utrymme i valrörelsen. Det häftiga med #kandulova är att medborgarna styr frågeställningen - och det blir därmed också en liten termometer för politikerna, som får veta vilka frågor som engagerar deras potentiella väljare, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hall Media.

Vilken valfråga är viktigast för dig i Nässjö?

Vad hoppas du få ut av satsningen?

– Givetvis att de boende i vårt område tar chansen att ställa politikerna till svars i en lång rad frågor som är viktiga i deras vardag. Jag hoppas också att vi får oväntade frågor, frågor som varken politiker eller vi som journalister förväntar oss. Då blir det extra spännande tycker jag. Förhoppningen är ju också att alla som ska rösta känner sig mer informerade och får vägledning inför valet den 9 september genom satsningen, säger Lars Bernfalk, tillförordnad nyhetschef för SMT-titlarna.

Vad förväntar du dig av politikerna?

– Naturligtvis uppmanar frågeställningen till raka svar och klara besked och det förväntar jag mig av politikerna. Just nu ser det ju ut att bli en oviss valutgång och då kanske politikerna inte vågar utlova för mycket eftersom de senare kan tvingas till kompromisser i en lång rad frågor om de vill sitta vid makten, säger Lars Bernfalk.

Annons

Annons

För att skicka in din fråga går du in på smt.se/kandulova, smalandsdagblad.se/kandulova, vetlandaposten.se/kandulova eller tranastidning.se/kandulova. Där fyller du enkelt och helt gratis in din fråga och skickar in den till oss. När du skickat in din fråga till #KanDuLova går ett meddelande ut till de aktuella partierna och politikerna. Så snart din fråga skickats iväg kommer du att kunna följa hur och när de svarar i realtid på vår sajt.

Vilken förändring vill du se i Vetlanda kommun efter valet 2018?

– Våra redaktioner kommer att följa diskussionen noggrant och kommer självklart att göra journalistik utifrån de frågor och svar som kommer in. Vårt fokus är den lokala debatten och här kan vi verkligen få koll på medborgarnas hjärtefrågor, säger Patricia Svensson.

Vilken förändring vill du se efter valet 2018? Skicka in till #KanDuLova med start den 1 augusti 2018!

I den digitala valstugan #KanDuLova kan läsarna nu kräva tydliga besked och ett löfte från politikerna – och sedan följa politikernas svar och löften på vår sajt med start den 1 augusti 2018.

FOTNOT: SMT-tidningarna är Smålands-Tidningen, Smålands Dagblad, Vetlanda-Posten och Tranås Tidning.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan