Annons

Annons

Annons

Risk för vattenbrist i länet

Sommarens extrema värmebölja har medfört att vattendragen i södra och mellersta Sverige sjunkit rejält. Risk för vattenbrist har därför utfärdats av SMHI i stora och medelstora vattendrag i Jönköpings län. Värst är läget på Höglandet.

Eksjöån den 26 juli. ”Höglandet har haft den värsta torkan i landet”, säger SMHI:s vakthavande hydrolog Jenny Axén Mårtensson.

– Vi har haft problem med lågt vatten de två senaste somrarna. Den här sommaren är mer extrem, då torkan drabbar i stort sett hela södra och mellersta Sverige, säger Jenny Axén Mårtensson, vakthavande hydrolog på SMHI.

Annons

Annons

Sommarens torka har medfört att större delen av Sveriges vattendrag nu befinner sig på en lägre än normalt. Läget i Jönköpings län är enligt SMHI mycket allvarligt. Så kallade vattendomar reglerar när vatten får tas upp ur sjöar och åar. Vid en eventuell vattenbrist kan bönderna förbjudas att ta upp vatten.

– Befinner de sig under de tillåtna nivåerna får inte bönderna ta upp vatten till sina djur. Vi har haft samtal från länsstyrelsen i Jönköping som oroat sig över nivåerna i länet. Höglandet har haft den värsta torkan i landet.

Enligt SMHI:s väderprognos kommer regn eller åskskurar att leta sig in över landet under helgen (28-29 juli). Men tillfälliga skurar kommer inte räcka ifall det varma vädret håller i sig.

– Vi hade tur som hade en blöt höst, vinter och vår. Men som det ser ut nu skulle vi behöva en extra månads nederbörd för att återställa vattennivåerna. Markvattennivån är nere på 60 procent av vad som är normalt, vilket är väldigt lågt, säger Jenny Axén Mårtensson.

De senaste grundvattenmätningarna visar att inga av de stora grundvattenmagasinen befinner sig långt under det normala för årstiden. I de små grundvattenmagasinen är nivåerna däremot mycket under de normala i hela Götaland.

– Det är därför viktigt att man är försiktig med vattenanvändningen och följer kommunens rekommendationer, oavsett om man har kommunalt eller eget dricksvatten, säger Göran Risberg vid Sveriges Geologiska förening, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan