Annons

Annons

Annons

Jönköping

Stekhett i lägenheten – då kan du få hyresrabatt

Har du varmare än 26 grader inomhus en längre period kan du ha rätt till en reducerad hyra. Under tillfälliga värmeböljor måste det dock bli extremt varmt innan hyresvärden behöver ingripa.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen inomhus bör vara mellan 20 och 23 grader. Enligt hyreslagen får temperaturen inte heller överstiga 26 grader under en längre period. Men under tillfälliga värmeböljor görs speciella undantag.

Annons

Annons

– Det har varit några extremfall, i en lägenhet har det varit över 40 grader. Men annars tror jag de flesta har förståelse för att läget nu är extremt och då får man tolerera högre temperaturer, säger Lena Andersson handläggare på Hyresgästföreningen i Jönköping.

Om något ändå skulle vara fel, med hur mycket kan hyran sänkas?

– Det har tidigare varit så pass ovanligt att hyran sänks på grund av för hög temperatur, så det inte finns någon riktig praxis kring detta. Man får istället göra en bedömning från fall till fall, säger Lena Andersson.

Det finns ändå vissa saker man kan göra på egen hand för att få ner temperaturen under värmeböljan.

– En bordsfläkt eller en pelarfläkt är en bra, billig investering. Har man det väldigt varmt är mörkläggningsgardiner ett alternativ, och har man möjlighet att ordna korsdrag kan man göra det också såklart, Lena Andersson

Misstänker du att temperaturen är för hög på grund av fel i fastigheten kan medlemmar kontakta Hyresgästföreningen, annars kan man vända sig till det kommunala miljökontoret.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan