Annons

Annons

Annons

Herräng

SMHI varnar för chockvärmen: "Det påverkar ju hälsan negativt"

Enligt SMHI är det just nu extremt höga temperaturer i många delar av landet. Därför är nu klass 2-varningar utfärdade.

– Vi har fått meddelande om att det är höga temperaturer i samtliga län i Sverige, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Värmen sägs stanna i landet ett bra tag till.

Sommaren har hittills inneburit höga temperaturer överlag, och nu har SMHI utfärdat både klass 1- och 2-varningar på flera ställen i Sverige.

De som berörs mest av värmen är riskgrupper som gravida och äldre personer. Men i stort påverkar värmen oss alla.

Annons

– Det är områden som Östra Svealand, Stockholm, Uppsala, Västmanland, Södermanland och Örebro, som vi har utfärdat en klass 2-varning på i nuläget, säger Jon Jörpeland som är meteorolog på SMHI.

I Jönköpings län har det inte utfärdats någon varning på den nivån – än. Det innebär dock inte att temperaturerna är särskilt annorlunda i vårat län.

– Vi har fått meddelande om att det är höga temperaturer i samtliga län i Sverige.

Annons

I Jönköpings län väntas den maximala dagstemperaturen närmaste dagarna bli 26 grader eller högre.

Är värmen skadlig för oss?

– Vi går inte ut med några rekommendationer, utan det är kommuner och landsting som gör det. Men det påverkar ju hälsan negativt när det är varmt i en så här lång period.

En klass 2-varning innebär enligt SMHI att temperaturen överstiger 30 grader eller mer, i fem dagar på raken. I en klass 1-varning utlovas det dock också höga temperaturer.

– I klass 1-varningar väntas samma temperatur som i klass 2-varningar, men i det sistnämnda utlovas värmen stanna några dagar längre än i det förstnämnda.

Dessa höga temperaturer kommer stanna tills onsdag åtminstone, menar Jörpeland.

Han fortsätter med att prata om torkan i Sverige som råder just nu:

– På onsdag eller torsdag kan det komma lokala skurar runtom i landet, något som dock inte kommer påverka torkan i och med att det kommer vara så pass lokalt. Det kommer inte påverka brandrisken.

Annons

Även om det kommer komma skurar, är det inte säkert att det är mycket regn som lär falla den kommande tiden. Regnet som kan komma är ett resultat av lite svalare luft som rör sig från Atlanten.

– Det är i och med detta som det kan komma lite skurar, utfärdar Jörpeland.

Men sommarvärmen kommer hålla i sig längre än till onsdag. Resten av veckan, menar Jörpeland, oavsett om SMHI avfärdar varningarna.

Temperaturerna kommer fortsatt vara höga i hela landet – upp mot 25 till 30 grader.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan