Annons

Annons

Annons

Blåljus

Många larm om bränder i länet – stort pådrag i Vetlanda

Under lördagen har brandlarmen duggat tätt i länet. I Vetlanda har flera styrkor arbetat med bränder på ängar och i naturreservat.

"Det är farligt nu med torkan i våra marker".

Arkivbild.

Under lördagen har räddningstjänsterna i Jönköpings län fått in ett 10-tal larm om bränder i terrängen. Enligt räddningstjänsten är orsaken troligen en kombination av torrt i markerna och åskoväder.

Annons

Flest räddningsinsatser har varit i Vetlanda kommun där ett åskoväder har passerat under dagen. Två större bränder rasade i trakten, troligen till följd av åskan.

Annons

Bland annat har det varit en brand på ett fält i Skede där ett antal mindre byggnader var hotade. Brandens yta uppgick uppskattningsvis till 80x70 meter, uppger räddningstjänsten.

– Det kan se dramatiskt ut när ängsgräs brinner, men branden är inringad och vi fick snabbt läget är under kontroll, säger Mattias Wallsten, insatsledare, Höglandets räddningstjänst.

Vid 19 tiden var det bara eftersläckningsarbete kvar för räddningstjänsten.

Några kilometer bort i Vrångshult brann det i ett naturreservat. Branden ska varit uppemot 100 x 90 meter.

– Branden täckte ungefär samma yta som en fotbollsplan. Vi har ringat in branden men kommer att vara kvar här under natten och blöta ner så att det inte blossar upp.

Totalt arbetade 13 man och två styrkor med branden i Vrångshult.

Förutom att bekämpa eld har räddningstjänsten i Vetlanda också åkt runt och letat efter eventuella bränder eftersom folk ringt in och larmat om att de känt röklukt och ibland också sett rök.

Brandflyget letade efter eld

På morgonen flög brandflyget över Burseryd i Gislaveds kommun, över Ydre och över Härstenbo i Eksjö och letade bränder efter flera larm.

- Det är farligt nu med torkan i våra marker så vi hoppas på att brandflyget snart ska komma och hjälpa oss att leta. Men även privatpersoner är ute och hjälper oss med sökandet, sa Peder Reich, som är yttre befäl vid räddningstjänsten i Gislaved, till tidningen då.

Annons

Annons

Brandflyget hittade inga bränder i de kommunerna på morgonen men senare kom det andra larm. Vid lunchtid var det en trädbrand i Svinhult i Ydre som en räddningsstyrka bekämpade. Något tidigare brann det i ett mindre område av terrängen vid Svansjön i Eksjö kommun.

- Det ska åska i området nu, så det tyder på att branden kanske orsakades av ett blixtnedslag, sa Henrik Dovrén, som är inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan