Annons

Annons

Annons

Herräng

Sverige söker EU-hjälp för bönderna efter hotande extremtorkan

Text

På måndagen höll landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) en pressträff tillsammans med LRF och Jordbruksverket om den extrema torkan i landet som påverkar alla bönder.

Nu vill de ha hjälp från EU-kommissionen, skriver SVT.

LRF:s ordförande Palle Borgström, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.

Under måndagens pressträff pratade Bucht om hur regeringen tänkt hjälpa bönderna, som på grund av den extrema torkan får sina skördar förstörda och i vissa fall behöver tvångsslakta djuren.

Annons

– Ett stort problem är bristen på foder och bete till djuren. Enligt Jordbruksverket gav den första vallfoderskörden 50 till 70 procent av en normal skörd, och den andra bara 0 till 30 procent. Även den tredje kommande vallfoderskörden är i stor fara, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.

Annons

Nu pågår därför samtal mellan regeringen och EU-kommissionen för att se om bönderna kan få ta del av pengar från EU:s krisfond.

– Min bedömning är att EU-kommissionen tar det här på största allvar, säger Sven-Erik Bucht, enligt SVT.

Skörda allt som går

Tidigare under sommaren har flera åtgärder vidtagits och Jordbruksverket menar att bönderna ska skörda allt som går. Här nedan är de åtgärder som genomförts.

• I mitten av juni togs ett beslut om att tillåta skörd på ekologiska fokusarealer och trädor som bönderna inte får kompensationsstöd för.

• Flera länsstyrelser har uppmanat om att avvika från tidigare regler om skördande.

• Lantbrukare med ekologisk produktion har möjlighet att utfodra med icke ekologiskt foder. Då behöver de göra en ansökan till Jordbruksverket.

• Jordbruksverket utreder även dispens för att kunna använda spannmål från odlingar som egentligen skulle ha levererats till kvarn som utsäde nästa år.

• Sverige har ansökt hos EU-kommissionen om att få höja förskottet på landsbygdsstöden från 75 % till 85 %.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan