Annons

Annons

Annons

Jönköping

Så ska länets sjukhus locka mer personal

Text

Region Jönköpings län testar ett nytt grepp för att locka mer personal till länets tre akutsjukhus.

– Sjuksköterskor är en prioriterad målgrupp, säger Elin Carlholt, blivande områdeschef för den nya länsövergripande kompetensförsörjningsenheten.

Den nya kompetensförsörjningsenheten startar i oktober.

– Vi ska bli proffs på att jobba övergripande med kompetensförsörjning och både bygga varumärket och bygga ett långsiktigt arbetssätt, säger Elin Carlholt.

Annons

Annons

”Lära känna yrkesgrupperna”

Ett mål för enheten är att bättre lära känna de yrkesgrupper som man hoppas kunna locka till sjukhusen i Jönköping, Värnamo och Eksjö. Detta ska ske genom en ökad professionalisering inom HR- och kommunikation.

– Vi kommer till exempel ta fram strategiska planer för sjuksköterskor och då kommer vi kunna kommunicera med dem på ett bättre sätt än vad vi gör idag, säger Elin Carlholt.

Sjuksköterskor, läkare och psykologer prioriteras

Sjuksköterskor är en av den nya enhetens prioriterade målgrupper tillsammans med läkare och psykologer. Kompetensförsörjningsenheten får ett övergripande ansvar för arbetet att rekrytera dessa yrkesgrupper.

Att rätt person och rätt kompetens hamnar på rätt plats, det kommer vara enhetens huvuduppgift och en anledning till att enheten kommer till är att regionen anser att arbetet på den fronten inte har varit tillräckligt bra tidigare.

”Ett nytänk”

Joakim Silva, HR-direktör i Region Jönköpings län, vill understryka att den nya enheten verkligen är ett steg i rätt riktning och att det är ett nytänk från Region Jönköpings läns sida. Elin Carlholt är inne på samma linje.

– Detta är verkligen positivt och vi testar något helt nytt för att satsa på regionens kompetensförsörjning, säger Carlholt.

Främst intern rekrytering

Joakim Silva berättar att det inte i detalj är klart exakt hur den nya enheten kommer att se ut, men att den kommer vara igång i oktober. Målet med den nya enheten är att förbättra möjligheten att rekrytera kompetent personal.

Annons

– Vi har börjat rekryteringen av folk som ska jobba på enheten. Den nya länsövergripande kompetensförsörjningsenheten ska byggas upp under hösten genom att HR-resurser ska överföras dit. Det blir en central enhet, men medarbetarna ska arbeta ute i verksamheterna med att samordna all rekrytering inom den specialiserade hälso- och sjukvården.

Rekryteringen till den nya enheten kommer främst ske internt, men Regionen kommer också att plocka några utifrån.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan