Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Jönköpings län bland de bästa i landet på att få nyanlända och unga i arbete

Text

Jönköpings län har en topplacering på att få unga och nyanlända i arbete.

– Det är företagen som skapar jobben, säger John Ygemar, ungdomscoach på Habo kommun.

Jönköpings län får toppbetyg gällande att få nyanlända och unga i arbete. Obs, genrebild.

Jönköping är landets tredje bästa län på att få unga och nyanlända i arbete. Detta enligt statistik från Dua (Delegationen för unga och nyanlända till arbete). Det handlar om antalet nyanlända och unga som lämnar Arbetsförmedlingen för jobb eller studier 90 dagar efter avslutad etableringsplan. Bara Västra Götalands län och Stockholms län slår Jönköpings län på fingrarna på området.

Annons

Annons

Jönköping har lyckats bra

Ungdomscoachen John Ygemar jobbar med Dua-projektet i Habo kommun med ungdomar mellan 16 och 24 år, som står längst ifrån arbetsmarknaden. Han tycker att Dua gör ett bra jobb men att de tar åt sig för mycket av äran.

– Dua vill hitta snabba och smidiga lösningar till jobb, men det är inte alltid så enkelt som man tror. I grund och botten är det företagen som skapar jobben och det är de som ska ha kredd i slutändan.

Dua är ingen mirakelkur, menar John Ygemar, utan ett sätt att avlösa arbetsförmedlingen.

"Kommunerna gör jobbet"

John Ygemar har jobbat med Dua-projektet sedan hösten 2017, men kan inte nämna hur många av hans ungdomar som har kommit ut i arbete.

– Dua har varit ett lyckat projekt, men jag vet inte om Dua är det stora här, utan det handlar om vad man gör det till lokalt. Företagarna är öppna och hungriga, men tycker att det borde vara ännu enklare med praktik och anställning.

Vården är störst

Lil Ljunggren Lönnberg, ordförande i Dua, påpekar att kommunerna i Jönköpings län samarbetar och kommer bra överens med arbetsförmedlingen. Hon nämner att det förvisso råder högkonjunktur, men understryker att det är riktiga jobb som Dua skapar för ungdomar och nyanlända.

– Nu rustar vi individer för så att de ska klara jobben. Det viktigaste är att så fort som möjligt komma in i jobbspåret och målet är att korta etableringstiden på arbetsmarknaden för nyanlända till två år, säger Lil Ljunggren Lönnberg.

Annons

Den största branschen för Dua är vårdyrken, men även industrin har en stor del, förklarar Lil Ljunggren Lönnberg.

Habo, Jönköping, Mullsjö och Vaggeryds kommuner samarbetar i Dua. Projektet pågår till år 2022 och John Ygemar tror att det därefter kommer att ersättas av andra, liknande reformer.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan