Annons

Annons

Annons

Fotbolls-VM 2018

Här stöttar lokala profilerna Jimmy Durmaz

Text

Efter förlusten mot Tyskland utsattes svenska landslagsspelaren Jimmy Durmaz för hat, hot och rasism på sociala medier

Han har fått ett enormt stöd av landslagsspelare och andra runt om i världen.

Hur reagerar våra lokala sportprofiler på attacken?

Tommy Thelin.

Tommy Thelin, Jönköpings Södra:

– Idiotiska påhopp som inte är acceptabla. Jag vet att Durmaz gjorde allt för att laget ska vinna. Då går det inte att uttrycka sig så som vissa personer gjorde. Sociala medier är kul, men det är en stor baksida att det går att nå spelare så enkelt. Sedan tror jag inte att folk förstår konsekvenserna genom att skriva sådana här saker.

Charbel Abraham, huvudtränare Skövde AIK.

Annons

Charbel Abraham, huvudtränare Skövde AIK:

Annons

– Sådant får absolut inte förekomma inom idrotten, och egentligen inte i samhället heller. Man vet att det finns och det är klart det är beklagligt. Speciellt för en idrottsman på den nivån. Alla försöker vinna matcher och kan göra fel.

– Sådant här finns ju, men sedan finns också väldigt många som tydligt visar att det inte är okej. Det är väldigt få som gör sådant här. Skulle man hota alla som gör misstag är alla hotade. Misstag är sådant som händer inom fotbollen och som man måste ge utrymme för. Det är ingen som gör det med mening. Det är jättetråkigt att sådant här egentligen ska behöva diskuteras. Jag hoppas man tar tag i det och kan se vem som har gjort det.

Abraham ”Barre” Ibrahim.

Abraham "Barre" Ibrahim, Råslätts SK:

– Jag och ett par vänner sa redan när blev frispark att om det blir mål nu så kommer det att skrivas allt möjligt. Det hänger i luften. Innan var det mycket smygrasism. Nu är det betydligt mer öppet, säger "Barre".

– Dock tycker jag att landslagets motattack var riktigt bra och all backning bakom Durmaz var fantastisk. Fotboll ska vara för alla. Jag tycker det är sorgligt att han ska förklara att han är svensk. Jag tror att han är stoltare än någon annan när han drar på den svenska landslagströjan.

Pär Cederqvist.

Annons

Pär Cederqvist, IFK Värnamo:

– Det är helt sjukt tråkigt. Det ska inte få hända. Man är ett lag, man vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Så det var bra att landslaget gick ut och backade Durmaz. Det finns många åsikter i fotboll, men när det går över i hot och rasism är det något helt annat. Jag vet inte vad det är för människor som skriver sånt. Det är helt otroligt. Misstag händer ju oss alla och det går inte att hänga ut enskilda spelare. Det var ju flera fel innan målet dessutom i så fall.

Annons

– Jag har aldrig sett någon rasism när vi spelat match. Skulle jag göra det så skulle jag bli förbannad och markera direkt att det inte är okej.

Ellen Toivio.

Ellen Toivio, anfallare i Mariebo IK:

– Mina första reaktioner var att jag blev väldigt arg, men också ledsen. Folk vill hitta någon att skylla på men det får inte gå till på det här sättet. Men man blir ju knappt förvånad längre, tyvärr.

– Jag har, som tur är, aldrig hört något rasistiskt eller kränkande på planen när jag har spelat, och jag tror inte att någon i Mariebo har gjort det.

Ninos Töre

Ninos Töre, huvudtränare Nässjö FF:

– Tragiskt nog är jag inte förvånad om jag ska vara ärlig. Inte med tanke på hur det ser ut i dagens samhälle. Men jag tycker det är konstigt hur snabbt man glömmer vad Durmaz har tillfört landslaget och svensk fotboll.

Annons

– Tyvärr är jag en av dem som fått känna på den här rasismen som ligger under ytan och pyr. Jag har själv spelat fotboll och det finns jättemånga konstiga grejer som man har fått höra genom åren. Jag har haft tränare som har sagt till mig att jag ska sitta på bänken eftersom vi utlänningar inte klarar av att göra det. Sen finns det motståndare som har skrikit "jävla blatte" så att det har hörts långt därifrån, men domarna har inte velat höra det. Det finns tyvärr många grejer man kan lyfta fram. Det är tydliga minnen så någonstans har det satt sig. Men det är ingenting jag har brutits ner av av på något sätt. Jag tycker bara det är jäkligt tråkigt att det förekommer.

Annons

Adnan Velic

Adnan Velic, fotbollsspelare Ljungby IF:

– Jag tycker det var en väldigt överdriven reaktion från de som skrev kommentarerna. Visst kan man tycka att det inte var så smart av Durmaz att ta frispark i 95:e minuten, men i så fall kan man likväl skylla på Sebastian Larsson också som inte snackade bakifrån. Men oavsett är det väl mycket att hota så personligt och ge sig på hans utseende och bakgrund. Durmaz bär den svenska tröjan och gör sitt bästa likt alla andra i landslaget, han är lika mycket svensk som alla de andra.

– Jag har inte upplevt påhopp likt de Durmaz utsattes för. Inte från motståndarspelare i alla fall, möjligtvis att man hört något från publiken någon gång men inget som varit så grovt och rasistiskt. Man har ju hört en del riktat mot Zlatan, varje gång han gör en bra match så är han svensk men när han gör en dålig match så är han helt plötsligt inte svensk längre. Jag tycker man blir mer dömd som invandrare om man är bra eller dålig, till skillnad från svenskar som gör dåliga saker. Men det är inte bara i fotbollen det är så utan i hela samhället, framförallt i mindre städer. Det ska förstås inte spela någon roll vilken bakgrund man har eller hur man ser ut, särskilt inte inom fotbollen. Fotbollen ska vara vår religion som för oss samman oavsett var vi kommer ifrån.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan