Annons

Annons

Annons

Österbymo

Malm föreslog skattehöjning i Ydre - fullmäktige sa nej till KD-förslaget

Text

Ydre kommuns ekonomi är ansträngd. Socialförvaltningen brottas med ett miljonunderskott. Men det finns idag ingen majoritet för en skattehöjning bland politikerna.

KD-politikern Bengt Malm föreslog under budgetdebatten att kommunalskatten i Ydre skulle höjas med 25 öre.

S-kommunalrådet Anna-Lena Svensson sa att hon tror att det går att hitta besparingar i verksamheten. Hon ville inte ha en skattehöjning just nu i kommunen.

Fullmäktigeledamöterna tog med intresse del av debatten under sammanträdet i Ydresalen.

Fullmäktiges sekreterare Marie Hillman tar emot ett yrkande under mötet.

Annons

Annons

Det stod klart vid måndagskvällens fullmäktigesammanträde i Ydresalen i Österbymo.

Kristdemokraten Bengt Malm föreslog under debatten som föregick beslutet om budget för 2019 att kommunalskatten skulle höjas med 25 öre, för att säkerställa kvaliteten i verksamheten i skola, äldreomsorg och barnomsorg. Men han fick inte med sig övriga ledamöter på förslaget.

– Vi vill i första hand se om det är möjligt att få rätsida på ekonomin genom besparingar, förklarade S-kommunalrådet Anna- Lena Svensson.

C-kommunalrådet Sven-Inge Karlsson var inne på samma linje och när det var dags att ta beslut visade det sig att en klar fullmäktige-majoritet var för förslaget om oförändrad skatt.

Skattesatsen för 2019 i Ydre fastställdes till 21 kronor och 95 öre.

Fabulös avvikelse

Moderaten Christer Wiström klargjorde tidigt under kvällen vikten av att politiker och tjänstemän jobbar tillsammans för att hitta besparingar.

Då delårsrapporten för årets första fyra månader diskuterades efterlyste han förslag på åtgärder för att minska kostnaderna inom socialförvaltningen och övriga verksamheter.

– Det prognostiserade resultatet för helåret pekar mot en fabulös budgetavvikelse på sju miljoner, sa Wiström och ville veta hur de ledande politikerna såg på det förväntade underskottet.

Ingen sa något

Till att börja med bemöttes hans funderingar med tystnad.

Debatten uteblev, trots att fullmäktiges ordförande Anders Andersson (C) gjorde vad han kunde för att få någon att haka på den tråd som initierades från M-håll.

Annons

När det var dags att klubba igenom nästa års budget kom diskussionen om kommunens ekonomi äntligen igång på allvar.

Annons

Ekonomichefen Jonas Arpzell framhöll vid sitt anförande de ansvariga jobbar hårt för en budget i balans och tittar på lösningar för att klara nödvändiga besparingar.

Miljöpartisten Fredrik Skillermark framhöll att det för en liten kommun som Ydre är svårt att med framgång göra snabba omdisponeringar i budgeten.

– Hela vår kommunbudget är mindre än de medel kultur-och fritidssektorn i Linköping har att röra sig med under ett år, sa han.

– För oss kan ett par kostsamma placeringer ställa till det. Men visst måste vi anstränga oss för att minska kostnaderna i verksamheten.

Anna-Lena Svensson och Sven-Inge Karlsson klargjorde att skattehöjning inte var aktuellt just nu.

– Först vill vi se om det inte går att spara, sa de.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan