Annons

Annons

Annons

ledare liberalHöglandssjukhuset

Ledare: Slaget om sjukvården har inletts

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Häromdagen presenterade det nybildade partiet Bevara Akutsjukhusen sina kandidater till höstens val till regionfullmäktige. En sak ska man ha klart för sig. Partiet är inte vad man skulle kalla ett enfråge- eller ett missnöjesparti. Det är en kittel som svämmar över av sakkunskap inom det område som utgör 90 procent av regionens tiomiljardersbudget.

Några av kandidaterna för det nybildade partiet Bevara Akutsjukhusen, som ställer upp i höstens val till Region Jönköpings län. Kandidaterna är läkare och sjuksköterskor vid länets tre sjukhus.

Nästan alla kandidater är läkare och sjuksköterskor vid länets tre sjukhus. Ett kuriöst namn finns också längst ned på listan. Mats Hoppe, tidigare personaldirektör hos Jönköpings läns landsting fram till 2009, som för ett par år sedan återkom till regionen en period och då bland annat utredde sammanslagningen av sjukhusens kirurgkliniker. En sammanslagning som helt säkert haft betydelse för att det nya partiet bildats.

Att Länssjukhuset Ryhov, Värnamo sjukhus och Höglandssjukhuset i Eksjö alla ska bevaras som akutsjukhus skriver alla partier i regionfullmäktige gärna på sina plakat. Det råder dock allt annat än samsyn mellan verksamheten och politiken kring hur väl målsättningen följs.

Annons

Annons

I höstas stormade det i läkarleden när den styrande alliansen ville centralisera all vård av inneliggande barn till Ryhov. Flera läkare, varav några nu kandiderar för Bevara Akutsjukhusen, skrev glödande debattartiklar och anklagade bland annat regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) för att ljuga om vården av barn på sjukhusen i Värnamo och Eksjö.

Torbjörn Eriksson, mångårig KD-politiker i regionen och kirurg på Värnamo sjukhus. Han har varit en högljudd kritiker mot den förda politiken inom den styrande alliansen och har bestämt sig för att inte kandidera i valet 2018 då han inte fått gehör för sina synpunkter.

En av förslagets mest högljudda kritiker fanns inom alliansen – KD-politikern Torbjörn Eriksson, till vardags överläkare vid kirurgen i Värnamo. Förslaget kunde till slut inte passera fullmäktige utan återremitterades. Det är nu under utredning och finns inte med i alliansens något abstrakta förslag till budget för 2019.

Formerna var tumultartade också hösten 2014, när beslutet fattades att slå samman de tre sjukhusens kliniker för kirurgi, medicin och psykiatri. Områden som i princip omfattar all sjukhusvård i länet. Alliansens förslag gick igenom med stöd från SD.

Även den gången tillhörde Torbjörn Eriksson skaran av kritiker. Hans invändning att sjukhusens möjligheter att vart och ett för sig ge högklassig akutvård försämras om spetskompetenser centraliseras till skilda sjukhus är inte orimlig. Han föll till slut till föga och gick med på omorganisationen, sedan beslutsunderlaget kompletterats före beslutet i fullmäktige.

Annons

2017, då det gällde vården av barn, stod han dock fast vid sitt nej hela vägen – och han ställer inte upp för omval 2018. Allianskollegernas framhärdande i frågan blev droppen.

Annons

Höglandssjukhuset i Eksjö, som Torbjörn Eriksson kallat för Sveriges mest hotade sjukhus just nu. Kirurger har sagt upp sig och regionen får förlita sig på hyrläkare för att klara avancerad sjukvård under jourtid.

Kirurger har sagt upp sig i Eksjö och Värnamo och sjukhusen har blivit mer beroende av hyrläkare för att klara avancerad sjukvård. Nyligen kallade Eriksson sjukhuset i Eksjö för Sveriges mest hotade och menade att Värnamo snart kommer att gå samma väg.

Här är en utmaning till alliansen: Förklara för väljarna varför ni begriper bättre än överläkare Eriksson och den samlade verksamhetskunskapen i Bevara Akutsjukhusen hur länets sjukvård ska organiseras.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan