Annons

Annons

Annons

Orrhaga

Amerikaner ser fram emot samarbete med Swedec - ”vi har saker att lära av er”

Text

En grupp med erfarna företrädare för USA:s centrum för ammunitionsröjning i Maryland har de senaste dagarna tittat närmare på Swedecs verksamhet.

En grupp från den amerikanska motsvarigheten till Swedec i Maryland har i dagarna besökt Eksjö för att få en fördjupad bild av svensk ammunitionsröjning.

Kimberly Pickeral (till höger) ser fram emot det ökade utbytet på ammunitionsröjningsområdet mellan Sverige och USA.

Annons

Annons

Kimberly Pickeral en erfaren företrädare för amerikansk ammunitionsröjning.

– Jag är imponerad av det jag sett hittills. Det finns ett stort kunnande inom Swedec och en vilja att hela tiden söka nya vägar för att bli ännu bättre inom sitt område, sa Garfield Shealy, en av de elva amerikaner som just nu är i Sverige för att få en bild av svensk ammunitionsröjning.

Sverige och USA tecknade under 2014 ett samarbetsavtal avseende utbyte av information inom ammunitionsröjningsområdet.

Efter en försiktig start är de båda länderna nu redo att hitta en fördjupad form för det samarbete båda parter hoppas ska bli givande.

– Jag är övertygad om att vi har saker att lära av Swedec och att man här i Eksjö har information om metoder med mera som vi inte känner till, förklarade Garfield Shealy och kollegan Kimberly Pickeral.

– Samtidigt tror vi att Swedec gärna vill ha del av vår kunskap. Det gäller nu för oss att enas om hur ett framtida samarbete ska se ut.

Amerikanerna är på ett veckolångt besök i Sverige med Mathias Lindgren från Försvarets materielverk som värd.

I Eksjö togs de emot av Fredrik Johnsson, tillträdande stabschef på Swedec.

Annons

Under hans ledning fick de en inblick i centrets omfattande verksamhet med allt från tester till informationsinhämtning, utbildning och utveckling.

– USA är ett tongivande land vad det gäller ammunitionsröjning. De har lång erfarenhet och stort kunnande inom området, sa Fredrik Johnsson.

– För Swedec är det förstås en fjäder i hatten att man är imponerad av vår verksamhet och ser fram emot att samarbeta med oss.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan