Granskningen om #DenModernaFattigdomen har skapat upprörda känslor och starka reaktioner från många läsare.
– Det är viktigt att synliggöra människor som inte har en stark röst i samhället, säger Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare på Hall Media.

Den 17:e maj publicerades den första delen av Hall Medias artikelserie om #DenModernaFattigdomen. Fem reportrar har läst statistik och pratat med bland andra politiker, tjänstemän och företrädare för ideella organisationer. Framför allt har de träffat människor som lever på marginalen och det är just det som den här granskningen handlar om.
– Att göra en artikelserie om fattigdom har inte varit lätt. Det har visat sig hur oerhört skambelagt det är. Det har varit svårt att få folk att vilja berätta, säger Markus Engberg, agendareporter på Jönköpings-Posten.
Annons
Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare på Hall Media, berättar hur det kom sig att Hall Medias agendareportrar granskade den moderna fattigdomen.
Annons
– Det handlar om att skildra en grupp som väldigt sällan syns. Politiker kan ofta använda den här gruppen som slagträ men de kommer aldrig till tals. Det är viktigt att synliggöra människor som inte har en stark röst i samhället, säger hon.
Artikelserien har stött på såväl positiva som negativa reaktioner. Några läsare anser att det är bra att den moderna fattigdomen uppmärksammas bland såväl pensionärer som barnfamiljer, andra är arga över att artiklarna i serien är Premiummärkta och många läsare diskuterar och upprörs över samhällspolitiska frågor.
Vill hjälpa
På Facebook är det många läsare som har reagerat på och kommenterat artikeln om fattigpensionären Margareta som måste få blodkorven att räcka till tre middagar. Några av kommentarerna lyder så här:
”Sorligt, finns de någon organisation som hjälper våra gamla i trakten som man kan stödja? De är ju inte alla som har släkt och vänner som kan hjälpa.”
”Kvinnan har alltså arbetat svart utomlands och ändå är det invandringens fel att hon har dålig pension.. ja herregud..”
”Tycker det är skamligt att skriva om fattigdom bland pensionärer på detta vis. (...) Det kanske hade varit mer klädsamt att prata med någon som jobbat i Sverige med låg lön fram till 65-årsålder och därför fått låg pension och som kunnat framträda själv.”
Artikeln om att det i Falköping lever fler än 700 barn i familjer där pengarna inte räcker har också fått många reaktioner. Här nedan är några av kommentarerna på Facebook.
”Fake news”, skriver en läsare.
Annons
”Att vara sjukpensionär är inte så kul. Ersättningen e ju inte direkt hög”
Annons
”Finns det något ställe i Fkp där man kan lämna in kläder och dyligt så att dessa barn får nytta utav det?”
”Tänk på alla pensionärer som inte har det så gott ställt i Sverige som tvingas flytta för dom inte får ekonomin att gå runt.”
Blandade reaktioner
Markus Engberg berättar att det är många som har hört av sig som velat hjälpa fattigpensionären Margareta och de ekonomiskt utsatta familjerna i Falköping.
Han berättar även att han har fått ta emot många positiva reaktioner från läsare som har tyckt att artikelserien innehåller god och relevant journalistik.
På sociala medier, främst på Facebook, har många läsare pekat på invandringen och invandrare som stora orsaker till fattigdom i Sverige. Både fattigdom generellt och bland invandrare. Markus Engberg säger att dessa reaktioner var väntade.
– Samhället har blivit så polariserat kring invandring. Det finns en grupp som alltid ska komma in på den frågan och som fokuserar på etnicitet i allting. Det blir en viss typ av reaktioner om vi skriver om en "ursvensk" kvinna och om vi skriver om en kvinna från till exempel Syrien. Det är invandrarnas fel att den "ursvenska" kvinnan är fattig och den fattiga kvinnan från Syrien får skylla sig själv om hon är fattig, säger han och fortsätter:
– Det är sorgligt med dessa reaktioner kan jag tycka för det vi vill skildra är fattigdomen och de delar en känsla av fattigdom, säger Markus Engberg.
Han hoppas att artikelserien kanske kan bidra till att människor får upp ögonen för det faktum att trots att många människor som lever i Sverige har det väldigt bra så finns det människor, mitt ibland oss, som inte får ta del av välfärdssystemet, som hamnar mellan stolarna, som lever väldigt knapert.
Annons
Annons
I princip alla delar av granskningen #DenModernaFattigdomen är Premium-märkta, det vill säga att man måste vara Premium-kund hos tidningen för att läsa artiklarna. Bra journalistik som går på djupet kostar pengar att ta fram, och förhoppningen är att läsarna ska anse resultatet av det hårda arbete som alla inblandade har lagt ner i granskningen värt att betala för. Läs mer om Premium på din nyhetssajt genom att skriva in sajtens adress (ex. jp.se, smalanningen.se, smt.se, vastgotabladet.se) och avsluta med ”/premium”.
Klicka på taggen "Den moderna fattigdomen" nedan för att läsa alla artiklar i granskningen.