Annons

Annons

Annons

Blodbrist i länet – blodgivare kallas innan semestern

Text

Det råder blodbrist på länets sjukhus. Nu uppmanas blodgivare att lämna blod – gärna innan semestern.

– Vi kämpar väldigt hårt för att hålla en bra nivå på vårt blodlager, säger Madelaine Andersson, områdeschef på blodcentralen på Länssjukhuset Ryhov, i ett pressmeddelande.

Sjukhusen i länet har brist på blod. ”För att kunna fortsätta rädda liv behövs nu påfyllning inför sommaren”, skriver Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Blodlagren på länets sjukhus sinar och för vissa blodgrupper är bristen till och med akut. De många helgdagarna under våren och en lång influensaperiod då flera blodgivare varit sjuka är anledningen, uppger Region Jönköpings län.

Annons

Annons

Nu har kallelser skickats till befintliga blodgivare och Region Jönköpings län hoppas att blodbankerna fylls på innan semestrarna.

– Det är jätteviktigt att vi har blod i våra lager. Vi har tre akutsjukhus i länet, vi behöver blod vid akuta händelser och kirurgiska ingrepp men också till våra patienter som har kroniska sjukdomar och behöver transfusioner för att överleva. Varje blodpåse räddar liv, säger Madelaine Andersson.

Den 14 juni är det dessutom internationella blodgivardagen och regionen jobbar då extra med att informera och nå ut till nya blodgivare.

– Och framförallt anordnas den för att uppmärksamma alla våra fantastiska hjältar som lämnar blod, säger Madelaine Andersson.

Just nu finns cirka 8 500 blodgivare registrerade som kontinuerligt lämnar blod i länet. Varje år används i genomsnitt 11 000–12 000 påsar med blod inom sjukvården i Jönköpings län.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan